Rusija pripravljena na prekinitev ognja v Mariupolju. Prvotni načrt je bil, da področje hermetično zaprejo; izolirajo in tam prisotne naciste izstradajo do smrti, torej.

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da je pripravljeno na humanitarno premirje na območju jeklarne Azovstal v Mariupolju pod pogojem, da se tamkajšnje ukrajinske sile predajo.

Ministrstvo je v izjavi navedlo, da se premirje lahko začne z dvigom belih zastav na območju jeklarne, ki velja za zadnje oporišče ukrajinskih sil v tem pristaniškem mestu.

Ministrstvo zagotavlja, da bo v tem primeru omogočen varen izhod stotinam civilistom, ki naj bi se skupaj z ukrajinskimi vojaki nahajali na obleganem območju.

Obrambno ministrstvo v izjavi obljublja, da bodo civilisti prosto izbirali, ali želijo biti pospremljeni na območja pod nadzorom ukrajinskih ali ruskih sil, predanim ukrajinskim vojakom pa zagotavlja preživetje, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

V ukrajinskem pristaniškem mestu Mariupolj so bile uničene tudi porodnišnice in otroške bolnišnice.
(Foto: Oborožene sile Ukrajine/Hina/STA
https://foto.sta.si/#!s/mariupolj/01.01.1990/22.04.2022/1/0/1122272)
Župan Mariupola poslal nov poziv za “popolno evakuacijo” mesta, Putin preklical napad na jeklarno Azovstal

“Potrebujemo samo eno- popolno evakuacijo prebivalstva. V Mariupolu je ostalo približno 100.000 ljudi,” je na ukrajinski nacionalni televiziji povedal Vadim Bojčenko, poroča Reuters.

Putinova odločitev, da blokira jeklarno Azovstal v Mariupolu, verjetno kaže na željo po zajezitvi ukrajinskega odpora v mestu in osvoboditvi ruskih sil za napotitev drugam v vzhodni Ukrajini, pa meni britanska obveščevalna služba, prenašajo britanski mediji. “Popoln kopenski napad Rusije bi verjetno povzročil znatne ruske žrtve, kar bi dodatno zmanjšalo njihovo splošno bojno učinkovitost.”

Da do tega ne bo prišlo, je potrdila tudi reakcija ruskega obrambnega ministra. Sergej Šojgu je namreč Vladimirja Putina obvestil, da je več kot 2000 ukrajinskih borcev še vedno v ogromni tovarni, ki ima dobro utrjena jedrska zaklonišča in mrežo podzemnih predorov.

“Menim, da je predlagani napad na industrijsko cono nepotreben, naročam vam, da ga prekličete,” je Putin naročil svojemu ministru. Dejal je, da je bila odločitev motivirana z željo po zaščiti življenj ruskih vojakov. “Spuščanje v katakombe in plazenje pod zemljo skozi industrijske objekte je popolnoma nepotrebno,” je dejal Putin in ukazal, da se območje blokira, “da niti muha ne more mimo”.

Putin je raje znova pozval k predaji preostalih ukrajinskih borcev v Azovstalu in poudaril, da bo Rusija do njih ravnala spoštljivo in ranjenim nudila zdravniško pomoč. Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereshchuk je danes sporočila, da se v Azovstalu skriva še 1000 civilistov in 500 ranjenih vojakov.

Čete Ljudske republike Lugansk sicer že nadzorujejo do 90 odstotkov ozemlja republike, je v petek povedal tiskovni predstavnik Ljudske milice Ljudske republike Lugansk Ivan Filiponenko.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: