Ukrajina zavrača ruske trditve o padcu Mariupolja

Opustošeno mesto Mariupolj se kljub ruskim trditvam, da so ga zavzeli, še naprej upira, je danes zatrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kot je še dejal, je neizogibno, da bo morala ruska vojska zapustiti ukrajinsko ozemlje.

Zelenski je sporočil tudi, da je Rusija zavrnila predlog prekinitve ognja za pravoslavne velikonočne praznike, še poročanje svetovnih medijev prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Rusija je včeraj naznanila zavzetje Mariupolja, le še v jeklarni Azovstal naj bi ostajalo do 2 tisoč ukrajinskih vojakov. V obsežen tovarniški kompleks naj bi se sicer zateklo tudi več tisoč civilistov.

Pristaniško mesto na jugu države je že dolgo tarča neizprosnih napadov ruskih sil, ki želijo vzpostaviti kopenski most med priključenim Krimom in proruskima regijama Doneck in Lugansk na vzhodu, še prenaša STA.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
(Foto: Vlada RS)
Azovstal naj bi bil na površju popolnoma uničen

Da “na jugu in vzhodu naše države okupatorji še naprej počnejo vse, da bi imeli razlog, da govorijo o vsaj nekaj zmagah,” pa besede Zelenskega prenaša MMC RTV SLO, ki se sklicuje na poročanje francoske tiskovne agencije AFP.

Da ukrajinski borci sporočajo, da jeklarna, ki je nad površjem večinoma zrušena, ostaja pod njihovim nadzorom, pa poročajo britanski mediji. “V bunkerjih imamo ranjene in mrtve. Civilisti ostajajo ujeti pod podrtimi zgradbami,” je za BBC iz jeklarne povedal eden izmed borcev, namestnik poveljnika Svjatoslav Palamar.

Ta je pripadnik neonacističnega bataljona Azov, ki je zdaj redni del ukrajinske vojske. Med civilisti naj bi bili tudi triletni otroci, poroča Guardian.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: