V šestih občinah z junijem brezplačni prevozi z mestnimi avtobusi za upokojence, vojne veterane in invalide

Upokojenci, invalidi in vojni veterani se bodo od 1. junija v občinah Celje, Jesenice, Kranj, Krško, Koper in Novo Mesto z mestnimi avtobusi vozili brezplačno.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je namreč danes v Ljubljani pogodbo o poravnavi subvencije za izvajanje mestnega prevoza potnikov za te kategorije potnikov podpisal z županom Kranja Matjažem Rakovcem, podžupanjo Celja Bredo Arnšek, županom Kopra Alešem Bržanom, županom Krškega Miranom Stankom in županom Novega mesta Gregorjem Macedonijem.

Pri podpisu bi sicer moral sodelovati tudi župan Jesenic Blaž Račič, a se je zaradi zadržanosti opravičil, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vrtovec je podpise pogodb označil za pomemben korak izboljšanja dostopnosti mestnih prevozov ranljivim skupinam prebivalstva ter spomnil, da so tovrstni pogodbi lani že podpisali z občinama Ljubljana in Maribor.

Tovrstni pogodbi so z občinama Ljubljana in Maribor podpisali že lani, je spomnil minister Vrtovec.
Vozniki avtobusov dosegli pravico do poklicnega zavarovanja

Skoraj deset let potem, ko so jim delodajalci prenehali plačevati poklicno zavarovanje, so vozniki avtobusov v javnem potniškem prometu dosegli, da se jim ta pravica ponovno prizna.

Več tožbenih zahtevkov, ki jih je zoper velika avtobusna podjetja Nomago, Arriva in Marprom vložil Sindikat delavcev prometa in zvez, je pravnomočno končanih v korist voznikov, pri preostalih pričakujejo enak rezultat.

Še več, iz Arrive in Nomaga so jih zdaj obvestili, da bodo pravico do poklicnega zavarovanja priznali vsem svojim zaposlenim voznikom, in sicer ne le za naprej, pač pa tudi za pet let nazaj.

To pomeni, da so dosegli plačilo ne samo za tiste, ki so tožili, temveč tudi za preostale, ki se morda niso opogumili za vložitev tožbe, je povedala Saška Kiara Kumer, generalna sekretarka Sindikata delavcev prometa in zvez. Gre za približno 1500 voznikov, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: