V Franciji danes poteka drugi krog predsedniških volitev, v katerem volivci izbirajo med dosedanjim predsednikom Emmanuelom Macronom in domnevno skrajno desničarko Marine Le Pen. Glede na javnomnenjske ankete lahko Macron računa na več podpore, a se obeta tesen izid.

V prvem krogu pred dvema tednoma je Macron dobil 27,5 odstotka glasov, Le Penova pa 23,5 odstotka glasov. Zadnje javnomnenjske raziskave pred drugim krogom so aktualnemu predsedniku napovedovale dobrih 55 odstotkov glasov, njegovi izzivalki pa dobrih 45 odstotkov.

Volišča po Franciji so se odprla ob 8. uri, volivci pa bodo lahko svoj glas oddali do 19. ure oziroma v večjih mestih do 20. ure. Takrat bodo tudi objavili izide vzporednih volitev, ki so v prvem krogu 10. aprila precej natančno napovedale rezultat.

Macron in njegovi zavezniki so poudarili, da je močna volilna udeležba ključna za preprečitev šoka, kot je bil tisti v Veliki Britaniji in ZDA, potem ko so podobne ankete leta 2016 povzročile brexit in prihod Donalda Trumpa na oblast.

Francoske volitve utegnejo zaplesti marsikaj.
(Foto; Borja Lopez on Pexels.com)
Zmaga Le Penove bi v EU nedvomno povzročila šok, Melenchon posredno za bojkot volitev

Kot poročajo svetovne tiskovne agencije, levičarski voditelji širom EU, vključno z nemškim kanclerjem Olafom Scholzom, pozivajo Francoze, naj glasujejo za Macrona, ne za njegovo tekmico.

Vložki so namreč ogromni, predvsem gre za odnos do Rusije in oskrbo z ruskimi energenti. Začetne projekcije rezultatov pričakujejo takoj, ko se volišča zaprejo ob 20. uri.

V primeru zmage bi Le Penova postala tudi prva ženska na čelu Francije in prva domnevno skrajno desna predsednica države. Če zmaga Macron, bo postal prvi francoski predsednik, ki je znova zmagal na volitvah po 20 letih.

Analitiki menijo, da bi se lahko volitev vzdržalo kar od 25 do 30 odstotkov državljanov; predvsem volivcev levice, ki so nezadovoljni z Macronovo politiko. Na šibko udeležbo na voliščih bi lahko vplivale tudi šolske spomladanske počitnice, ki trajajo večino države.

Vodja levice Jean-Luc Melenchon, ki je 10. aprila v prvem krogu glasovanja osvojil tretje mesto, se je odločil, da ne bo prispeval k Macronovi zmagi v drugem krogu, saj ni hotel spodbuditi na milijone svojih privržencev, da podprejo sedanjega predsednika.

Hkrati je vztrajal, da se Marine Le Pen ne sme oddati niti enega glasu, še poročajo svetovni mediji.

(mbo)