Le Penova priznala poraz, a opozorila: Macron bo uničil Francijo

Skoraj tretjina francoskih volivcev ni prišla na volitve.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes osvojil drugi petletni mandat in premagal Marine Le Pen, kandidatko domnevne skrajne desnice. Stari in novi predsednik države je po projekcijah dosegel med 57,6 in 58,2 odstotka.

Francozi so se tako odločili zaupati zelo proevropskemu predsedniku, sredinskemu in liberalnemu, in ne domnevno radikalni kandidatki, ki je svojo kampanjo gradila na platformi »nacionalne prioritete« in skrajne kritike Evropske unije.

44-letni Emmanuel Macron je v nedeljo postal prvi francoski predsednik, ki je dobil drugi mandat v 20 letih, odkar je Jacques Chirac to dosegel leta 2002, ko je premagal Jean-Marieja Le Pena, očeta današnje nasprotnice.

A te volitve si bomo zapomnili tudi po rekordni abstinenci volivcev, ki jo v Zavodu Ifop ocenjujejo na 27,8 odstotka. Tako velikega neodziva v drugem krogu v Franciji ne pomnijo že od leta 1969, ko je slednja znašala 31,3 odstotka, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Atypeek Dgn on Pexels.com)
Pred Macronom težki časi

Refleks “Republikanske fronte” oziroma barikade skrajni desnici, ki se je aktivirala pred petimi leti, je oslabil pri mnogokaterem volivcu, ki zaradi arogance in zaščitništva bogatih zavrača Macrona. Prav tako so ljudje naveličani dvoboja Macron-Lea Pen.

Oslabelost refleksa najbolje oriše podatek, da je Macron še leta 2017 dobil 66,10 odstotka glasov, kar je bilo visoko nad Le Penovo, ki je takrat prejela 33,90 odstotka. Zato je danes 53-letna Le Penova lahko ponosna, da ji je uspelo doseči rekordno število glasov skrajne desnice; poznavalci pravijo, da bo njen novi in prvi izziv osvojiti večino na junijskih državnozborskih volitvah.

Pred Macronom je torej zahtevna naloga, da pod eno zastavo zbere razdeljene Francoze in se zna uspešno odzvati na jezo francoskih volivcev, ki niso premožni; tistih, ki se spopadajo s padajočim življenjskim standardom in ki so izrazili svoje nezadovoljstvo s protestnim gibanjem Rumenih jopičev 2018–2019, vendar še danes niso prejeli ustreznega odgovora, ustreznih ukrepov na zahteve.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: