Odprla so se volišča za državnozborske volitve; včeraj do 19. ure 214 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

Ob 7. uri se je po državi odprlo okrog 3000 volišč za državnozborske volitve. Volivci svoj glas lahko oddajo do 19. ure, dotlej pa še vedno velja volilni molk. Kakšna je bila volja volivcev, bo znano zvečer, ko bodo predvidoma jasni obrisi nove sestave državnega zbora.

Do 19. ure bo odprtih 2995 rednih volišč ter 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje bo potekalo tudi na 30 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini, še navaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vse do zaprtja volišč velja volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov ali katero od političnih strank. Prijave kršitev volilnega molk je mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

"Dan D" je končno tukaj.
(Foto: Element5 Digital on Pexels.com)
Včeraj več kot 200 kršitev slednjega

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je sicer od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve poslancev v DZ začel opolnoči, do 19. ure sinoči prejela 214 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Večina se jih nanaša na poslano e-poštno sporočilo na večje število naslovov in ponavljanje oddaje o volitvah na televiziji, še poroča STA. Kot so še navedli na ministrstvu, je število prejetih obvestil ob tokratnih volitvah občutno večje kot na zadnjih predčasnih volitvah v DZ leta 2018.

Inšpektorat za notranje zadeve je takrat v obeh dneh volilnega molka prejel 191 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, in sicer v soboto 72, v nedeljo pa 119, skupaj pa obravnaval 66 zadev.

Izrečenih je bilo osem prekrškovnih sankcij za kršitve volilnega molka, in sicer pet glob in trije opomini.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: