Sektor potovanj in turizma naj bi prihodnje leto okreval; novitete tudi na področju Slovenije

Prispevek sektorja potovanj in turizma k svetovnemu gospodarstvu se bo po pričakovanjih po koncu covidnih časov do leta 2023 okrepil. Strokovnjaki so na nedavnem forumu na Filipinih ocenili, da bo sektor k svetovno bruto domačemu proizvodu prispeval 9600 milijard dolarjev.

Po napovedih naj bi sektor letos prispeval 8350 milijard dolarjev, medtem ko jih je lani 5800 milijard dolarjev, je pred nekaj dnevi na svetovnem zasedanju v Manili povedala Julia Simpson, predsednica in izvršna direktorica Svetovnega potovalnega in turističnega sveta.

Po napovedih Simpsonove naj bi sektor prihodnje leto ustvaril 324 milijonov novih delovnih mest, kar je blizu predpandemičnega časa.

Sektor potovanj in turizma je bil med najbolj prizadetimi med pandemijo covida-19, še navaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

Obiskovalci se vračajo na vse konce sveta.
Novosti v Sloveniji: od koprskega Bastiona do Ribnice

Mestna občina Koper bo pod okriljem projekta Altroke Gourmet prenovila kletne prostore opuščene utrdbe Bastion ob potniškem terminalu. S prenovo bo v objekt umestila degustacijsko-prodajni kotiček in sodobne tehnologije s prikazom kulturne dediščine mesta, na terasi pa uredila vinski bar, so sporočili z mestne občine.

Obiskovalci Bastiona bodo lahko izbirali med degustacijskim menijem presenečenja in slepo degustacijo vin.

Dela bodo obsegala tudi ploščad med Bastionom in panoramskim dvigalom, kjer je predvidena ureditev terase vinskega bara. Pri tem bodo prostor opremili z digitalnimi prikazi obrambnega sistema iz časa Beneške republike.

Vrednost investicije znaša dobrih 1,3 milijona evrov, še navaja STA.

Prenova in opremljanje objekta sta predvidena v drugi polovici leta 2023, začetek rednega delovanja Bastiona pa je načrtovan maja 2024.

Ribnica. Staro mestno jedro Ribnice.
( Foto: Aleš Kocjan/STA; https://servis.sta.si/fotoservis/1105277)

Tudi v občini Ribnica se želijo postaviti na turistični zemljevid Slovenije

V občini Ribnica ugotavljajo, da do zdaj niso bili prepoznani kot turistično zanimiva občina, saj se je temu področju posvečalo premalo pozornosti, zato želijo to spremeniti. V ta namen je občinski svet nedavno sprejel strategijo trajnostnega razvoja turizma, s katero želijo Ribnico prikazati še kot kaj več kot zgolj kraj suhe robe in lončarstva.

S strategijo občina kot izziv za prihodnje postavlja oblikovanje zaokrožene zgodbe občine, ki je več kot zgolj suhorobarstvo in lončarstvo. Želijo si razviti tudi drugo ponudbo, ki bo obiskovalce privabila za nekajdnevno bivanje, kot so na primer aktivnosti v naravi, opazovanje divjih živali, gastronomija.

Pri tem nameravajo izkoristiti umeščenost občine med Ljubljano in Kolpo ter Ribnico z njenim lepim starim mestnim jedrom predstaviti tudi kot zgodovinsko mesto.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: