Macron prejema čestitke iz sveta; za vnovično zmago tudi iz Slovenije

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je bil včeraj izvoljen za drugi mandat, dobiva čestitke z vsega sveta. Že sinoči so mu čestitali najvišji predstavniki EU in evropski voditelji, danes je prejel še čestitke iz Washingtona, Pekinga in Moskve.

Ameriški predsednik Joe Biden je zapisal, da je Francija najstarejša ameriška zaveznica in ključna partnerica. Dodal je, da se veseli nadaljevanja sodelovanja pri podpori Ukrajini, obrambi demokracije ter boju proti podnebnim spremembam.

Ruski predsednik Vladimir Putin je Macronu zaželel veliko uspeha in dobrega zdravja, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je Macronu čestital po telefonu.

Kitajski predsednik Xi Jinping je zapisal, da si želi nadaljevanja sodelovanja pri ohranjanju diplomatskih odnosov, ki temeljijo na neodvisnosti, medsebojnem razumevanju in koristih za obe strani.

Francoski predsednik Emmanuel Macron.
(Foto: Thierry Monasse/STA; https://servis.sta.si/fotoservis/1118929)
Pahor: Slovenija in Francija ostajata tesni zaveznici

Emmanuelu Macronu pa je danes čestital tudi slovenski predsednik Borut Pahor ter poudaril, da Slovenija in Francija ostajata tesni zaveznici.

Pahor je v imenu državljank in državljanov Slovenije in v svojem imenu Macronu zaželel še veliko uspeha pri opravljanju te odgovorne funkcije tudi v prihodnosti, so sporočili iz urada predsednika.

Spomnil je, da sta Slovenija in Francija v 30 letih od vzpostavitve diplomatskih odnosov razvili strateško partnerstvo, meddržavne odnose pa zaznamuje odlično sodelovanje na političnem, gospodarskem in drugih področjih.

Macronu je na Twitterju čestital tudi premier Janez Janša. Veselimo se nadaljnjega tesnega sodelovanja v EU in pri globalnih izzivih, je zapisal ter dodal, da Evropa v teh izzivov polnih časih potrebuje močno vodstvo, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: