Na Hrvaškem že skoraj 16 tisoč ukrajinskih beguncev; evakuacija civilistov iz jeklarne v Mariupolju znova prestavljena

Doslej je na Hrvaško prispelo 15.550 beguncev z vojno prizadetih območij Ukrajine, od tega se jih v Splitsko-dalmatinski županiji nahaja 2446, je v ponedeljek v Splitu povedal Damir Trut, direktor Uprave civilne zaščite.

“Doslej je začasno zaščito zahtevalo nekaj manj kot 10.000 ljudi, v tem segmentu imajo pravico do izobraževanja, nastanitve, zdravstvenega varstva in vsega drugega, kar je potrebno,” je po srečanju s županom Splitsko-dalmatinske Blaženkom Bobanom povedal Trut.

Srečanju je prisostvoval okrajni štab civilne zaščite in vse organizacije, ki se tamkaj ukvarjajo s sprejemom beguncev. Spomnimo: veliko Ukrajincev se sooča z negotovo prihodnostjo, saj je bilo zaradi vojne razseljenih kar 11 milijonov ljudi.

Najnovejša mapa bojev, kot jo je objavilo britansko obrambno ministrstvo. Te se od ruskih dokaj razlikujejo.

Ob tem še pogled na razvoj situacije v Ukrajini, konkretno Mariupolju. Rusko obrambno ministrstvo pravi, da bo omogočilo evakuacijo civilistov, ujetih v jeklarni Azovstal.

Ruske enote so se umaknile na “varno razdaljo” ob 13. uri po lokalnem času, so še sporočili z obrambnega ministrstva, vendar je Ukrajina dogovor znova zavrnila, saj da je enostranski.

Ukrajinski vojaki in civilisti so že tedne oblegani in ujeti v jeklarni, zadnjem delu Mariupolja, ki ni pod ruskim nadzorom.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: