Povolilne: Jelinčič se je zahvalil volilcem, Zdus bo tudi z novo vlado iskal rešitve v dobro upokojencev, Anderluh pa od prihodnje vlade pričakuje boljši dialog

Zmago Jelinčič, prvak Slovenske nacionalne stranke, ki sinoči rezultatov volitev ni javno komentiral, se je v današnjem nagovoru prek Twitterja zahvalil volivcem za glasove, ki so jih na nedeljskih volitvah namenili SNS.

Ta je po večini preštetih glasovnic prejela 1,5 odstotka glasov. Dejal je, da se zahvaljujem vsem tistim redkim, ki so dali glas Slovenski nacionalni stranki, kajti morda bodo razumeli čez nekaj časa kaj več.

Tistim, ki so glasovali drugače, pa želi, kot je dejal, svetlo prihodnost. Robertu Golobu, predsedniku Gibanja svoboda, je ob doseženem čestital in izrazil upanje, da bo ljudi dobro vodil in v pravo smer.

SNS, ki je na tokratnih volitvah končala daleč pod parlamentarnim pragom, je na volitvah leta 2018 dobila štiri mandate v DZ, takrat je prejela 4,2 odstotka glasov volivcev.

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelincic.
(Foto: Bor Slana/STA; https://servis.sta.si/fotoservis/1103946)
Sušnik: Zveza društev upokojencev mora sodelovati z vsako vlado…

… ne glede na to, kako je sestavljena, je za STA po včerajšnjih volitvah v DZ dejal predsednik zveze Janez Sušnik. Tudi s predstavniki nove vlade bodo šli na pogovore in se dogovarjali za rešitve v dobro upokojencev, je napovedal.

Z dozdajšnjo vlado so dobro sodelovali in upajo, da jim bo naklonjena tudi nova. Izpad DeSUS iz DZ pa po njegovih besedah ne bo vplival na delo Zdusa. S predstavniki nove vlade se bodo morali le dogovoriti, kdo bo zdaj tisti, ki bo predloge zveze vlagal v zakonodajni postopek.

Pričakujejo, da bodo tudi v prihodnje izpolnjeni vsaj minimalni standardi. Tako bodo še naprej vztrajali, da bo spoštovan krovni pokojninski zakon in se bodo pokojnine usklajevale v skladu z njim. Ker so pokojnine prenizke, pa bo treba na področju plač storiti več, da bodo višje.

Krovni pokojninski zakon je osnova, trdijo pri ZDUS.
Anderluh od prihodnje vlade pričakuje boljši dialog

Gregor Anderluh, direktor Kemijskega inštituta ocenjuje, da Slovenijo v bližnji prihodnosti čakajo zahtevne razmere. Sestava novega DZ po njegovem mnenju nakazuje, da bi se lahko oblikovala močna in široka koalicija, ki se bo učinkovito lotila tudi največjih izzivov. Pričakuje boljši dialog na področju znanosti pa umik političnih posegov v agencijo za raziskovalno dejavnost.

Od nove vlade Anderluh pričakuje tudi drugačen način sprejemanja odločitev, ki bo temeljila na strokovnih izhodiščih in upoštevanju stroke. Pričakujejo, da se bo politika umaknila iz strokovnih teles.

Za učinkovito naslavljanje razvojnih izzivov pa predlaga vzpostavitev ministrstva za razvoj, ki naj poveže resorje visokega šolstva, znanosti, tehnologij, inovacij in digitalizacije.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: