Tanja Fajon zapušča Evropski parlament; se začenja obdobje politične prostitucije?!

(novica s komentarjem) 

Predsednica SD Tanja Fajon je bila izvoljena kot poslanka v državni zbor, zato bo zaradi nezdružljivosti funkcij prekinila mandat evropske poslanke, ko se bo konstituiral državni zbor.

Za proceduro je pristojen državni zbor (DZ) oz. mandatno-volilna komisija DZ in predsednik DZ, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Med kandidati SD, ki so upravičeni do njenega mandata v Evropskem parlamentu (EP), so Matjaž Nemec, tako po vrstnem redu, kot po preferenčnih glasovih, sledita Dominika Švarc Pipan in Neva Grašič.

Kdo bo prevzel njen mandat v EP, je še prezgodaj govoriti tudi zaradi koalicijskih pogajanj za sestavo 15. slovenske vlade, so pojasnili v pisarni Fajonove.

Stranka Socialni demokrati (SD) je sicer na nedeljskih državnozborskih volitvah prejela 78.092 glasov oz. 6,65 odstotka. Rezultat ni ravno blesteč, saj je imela SD v preteklem sklicu DZ 10 mandatov, v prihodnjem pa jo bo zastopalo sedem poslancev.

Kako bodo nagrajeni za implozijo KUL, je zdaj poglavitno vprašanje?!
Volilni rezultati se še niso ohladili, Golob pa že svobodno po vodah politične prostitucije

Vzhičenost plešočih se ni niti prav polegla, ko je mednje treščila politična realnost.

Da v svoji koaliciji ne računa na stranko Levica, je že kar takoj dal vedeti bodoči mandatar Robert Golob, s čimer je postalo jasno, da ne namerava ponoviti napake Marjana Šarca.

Povsem drugače bo s stranko SD, ki jo Golob potrebuje že zaradi dajanja vtisa koalicije in skupnega sprejemanja odločitev, čeravno je bolj ali manj jasno, kdo vodi igro. Vprašanje, ki se poraja, je, kdo od glavnih akterjev zdaj že nekdanjega KUL-a bo in kako nagrajen za potop; predviden ali ne.

Že dolgo se je namigovalo, da Tanjo Fajon zanimajo pozicije, ki jo predvsem medijsko izpostavljajo, če damo lifestylerske pikrosti na stran. Tako naj bi zasedla mesto zunanje ministrice, pri upravičevanju zasedanja pozicije pa bi se lahko sklicevala na vezi, ki jih je spletla kot dolgoletna evroposlanka.

Njeno mesto v EP bo najbrž zasedel Matjaž Nemec, kar naj bi mesto poslanke DZ sprostilo bodisi za Dominiko Švarc Pipan bodisi za Emilijo Stojmenovo Duh, čeravno jima glede na rezultate to mesto ne pritiče, menijo poznavalci.

Ambicije slednje se sicer dokaj pogosto omenjajo tudi, kar se tiče vodilnega položaja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, v zvezi s katerim pa poznavalci že opozarjajo, da bi ga bilo nujno treba preoblikovati.

Gregor Anderluh, direktor Kemijskega inštituta, je danes tako že predlagal vzpostavitev ministrstva za razvoj, ki naj poveže resorje visokega šolstva, znanosti, tehnologij, inovacij in digitalizacije.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: