V Zagrebu bodo slednjič razširili tramvajsko omrežje. Kdaj trasa do letališča?

Gre za projekt, ki bo v sodelovanju s pristojnim ministrstvom financiran s pomočjo sredstev EU, je na spletnem družbenem omrežju Facebook zapisal zagrebški župan Tomislav Tomašević.

Zagrebški župan Tomislav Tomašević je ob petkovem Dnevu planeta Zemlje na svoji Facebook strani napovedal več novih projektov, eden izmed njih je širitev tramvajske mreže v Zagrebu.

“Danes praznujemo Dan Zemlje. Naša mestna uprava ima vizijo ekološkega in trajnostnega Zagreba in verjamemo, da si tudi vi želite zeleno, čisto in trajnostno mesto,” je uvodoma zapisal Tomašević.

“Zagreb je edino večje mesto na Hrvaškem, ki bo uporabljalo sistem zaračunavanja odvoza mešanih komunalnih odpadkov po dejanski količini odpadkov, da bi občane spodbudili k čim večjemu ločevanju tudi z vidika ekonomičnosti in v prid recikliranja in kompostiranja. Tako bomo zmanjšal delež odpadkov na odlagališčih in Jakuševec, kot največje tako, dokončno zaprli,” je razkril namene mestnih oblasti.

»Naš načrt je tudi, da v Zagrebu do konca mandata posadimo 20.000 novih dreves. V prvem letu so jih posadili več kot 7000,” je dodal.

Po Zagrebu bo zapeljalo do 60 novih tramvajev,
več pa bo tudi prostora za kolesarje.
Začenja se širitev tramvajskega omrežja

Obznanil je, da bo Mestna občina Zagreb v sodelovanju s hrvaškim Ministrstvom za morje, promet in infrastrukturo ter s pomočjo sredstev EU do konca leta nabavila okoli 60 novih avtobusov in začela postopek nabave 20 novih tramvajev.

“Do konca mandata pričakujemo, da bo po zagrebških cestah zapeljalo kar 60 novih tramvajev,” je prometne načrte razkril zagrebški župan.

“V Zagrebu v zadnjih 20 letih niso izgradili niti enega metra novih tramvajskih prog. Do konca leta 2022 pričakujemo, da bodo izdana dovoljenja za traso po Heinzelovi ulici, od Zvonimirove do Vukovarske, ki se bo nadaljevala vse do obračališča v Savišću. Gre za projekt, ki bo v sodelovanju z ministrstvom financiran tudi s pomočjo sredstev EU,” je še zapisal Tomašević.

Dobršen del središča Zagreba je že nekaj časa cona za pešce.
Na fotografiji park Zrinjevac.
Napovedal tudi vlaganja v peš-cone in kolesarsko infrastrukturo

Hrvaška prestolnica bo v okviru prenove javnega prometa znatna sredstva vložila tudi v infrastrukturo za pešce in kolesarje. V nekaj mesecih bodo tako razširili cone za pešce v centru mesta, tako da bo Stara Vlaška postala del cone za pešce, prihodnje leto pa si bodo prizadevali, da del Masarykove spremenijo v cono za pešce, predvsem del od Gundulićeve do parka Zrinjevac v strogem središču mesta.

Ker je v Zagrebu zaradi poplavnega območja, na katerem stoji, nerealno pričakovati gradnjo podzemne železnice, je nedavno preminuli župan Milan Bandić kot prednostno "hitro tramvajsko" traso zagovarjal tisto, ki bi središče mesta povezala z novim letališčem. 

Tomašević o njej tokrat ni govoril, se pa v Zagrebu že nekaj časa spogledujejo z idejo, da bi vsaj del linij spustili pod zemeljsko površino, kot je to primer v Gradcu (Graz) na Europaplatzu ob glavni železniški postaji. 

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: