Nemčija naj bi bila po novem pripravljena podpreti prepoved uvoza ruske nafte v EU.

Berlin se je namreč v najnovejših pogajanjih o šestem paketu sankcij proti Rusiji jasno izrekel za uvedbo tovrstnega embarga, navedbe virov v Bruslju navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Odločitev za embargo znotraj EU s tem postaja veliko bolj verjetna, čeprav naj bi glede na informacije dpa temu koraku še vedno nasprotovale Madžarska, Avstrija, Slovaška, Španija, Italija in Grčija.

Nekatere med njimi, kot sta Slovaška in Madžarska, naj bi bile proti hitri uvedbi prepovedi ruske nafte zlasti zaradi svoje velike odvisnosti od tega energenta. Države južne Evrope medtem najbolj skrbi pričakovano povišanje cen energentov za potrošnike po uvedbi embarga.

Razlog za spremembo stališča Nemčije naj bi bili zadnji uspehi pri iskanju nadomestnih virov nafte, še poročajo svetovni mediji. Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck je sicer v zvezi s tem dejal, da se je nemška odvisnost od ruske nafte v osmih tednih zmanjšala s 35 na 12 odstotkov.

Evropska komisija poskuša čim prej predstaviti osnutek novih sankcij in dodatno pritisniti na Moskvo. Na pomen sankcij za nafto kaže tudi podatek, da je Rusija lani prejela za dobrih 110 milijard dolarjev izvoza nafte, kar je skoraj četrtina celotnega ruskega izvoza blaga.

Poznavalci pravijo, da je vendarle iluzorno pričakovati, da se bodo omenjene države priklonile volji Nemčije.

Dizel je, a po novi ceni. Dolge vrste so pričakovano izginile.
Cene pogonskih goriv višje, gneče na črpalkah več ni

Cene naftnih derivatov so se danes, v skladu s pričakovanji, na bencinskih servisih v Sloveniji dvignile.

Na bencinskih servisih Petrola zunaj avtocest je treba za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,617 evra, za liter dizla pa 1,817 evra. OMV Slovenija liter 95-oktanskega bencina ponuja za 1,619 evra, dizla pa za 1,824 evra.

Še nekoliko višje so cene na bencinskih servisih ob avtocestah.

Na Petrolovih avtocestnih črpalkah je za 95-oktanski bencin zdaj treba odšteti 1,682 evra na liter, na OMV-ju pa 1,697 evra.

Za liter dizla bo na Petrolu treba odšteti 1,876 evra na liter, na avtocestnih črpalkah OMV-ja pa 1,889 evra.

Cene 95-oktanskega bencina in dizla se spet oblikujejo prosto na trgu, potem ko se vlada ni odločila za podaljšanje regulacije cen pogonskih goriv, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)