Današnji praznik dela bomo po več kot dveh letih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 lahko znova obeležili v skladu z dolgoletno dediščino prvomajskih praznovanj, za katera so značilni rdeči nageljni in rdeče zastave kot simbol delavstva, mlaji, prvomajske budnice in proslave.

V Ljubljani bo osrednja slovesnost ob prazniku na Rožniku, na območju Maribora pa na Snežnem stadionu pod Pohorjem, še navaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

Sindikati v Sloveniji ob letošnjem 1. maju še zlasti pozivajo k obuditvi socialnega dialoga, ki ga je vlada Janeza Janše prekinila, zatrjujejo. Pričakujejo, da bodo z novo vlado lažje vzpostavili kakovosten dialog.

Praznik dela je spomin na krvave izgrede v ameriškem Chicagu maja 1886, kjer se je sprožil boj delavcev za uzakonjen osemurni delovnik in druge pravice. Življenje je takrat izgubilo 13 protestnikov in sedem policistov.

Po dveh letih ponovno kresovanja. Fotografija je simbolična.
(Foto: Min An on Pexels.com)
Že sinoči marsikje burno

Sinoči so bila prvič po pandemiji, ki je svet zajela konec zdaj že davnega 2019. leta, marsikje po Sloveniji tudi kresovanja. Navkljub veselemu in sproščenemu vzdušju, se marsikje ni končalo najbolje, če gre skepati po dnevnem informativnem biltenu Centra za obveščanje Republike Slovenije.

Uprava za zaščito in reševanje tako med drugim poroča o dveh nesrečnih dogodkih, ki sta se zgodila sredi noči: pol ure čez polnoč je pri sestopu z Mengeške koče oseba prestopila ograjo cestišča in padla 20 metrov po hribu navzdol. Posredovali so gorski reševalci GRS Kamnik in skupaj z mimoidočimi osebo prenesli na cesto, kjer so jo oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Dobro uro in petnajsti minut kasneje je pri sestopu z Rožnika v Ljubljani oseba padla in zlomila nogo. Pripadniki gorskih reševalcev GRS Ljubljana in gasilci GB Ljubljana so jo prenesli do reševalnega vozila.

Prometna nesreča.
(Fotografija je simbolična.)
Tudi požari in prometne nesreče, žal tudi s smrtnim izidom

Gorelo je povsod, ne pa tudi iz enakega razloga. Na srečo so bili gasilci na preži.

Ob 20.14 je na Srminu v občini Koper kurjenje kresa zbežalo izpod nadzora. Gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji so požar na površini okoli 4000 kvadratnih metrov pogasili in hkrati preprečili, da bi zagorel bližnji kup pnevmatik. Gasilci PGD Pobegi-Čežarji so do 22.14 vršili požarno stražo.

Ob 22.01 so v Glavarjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili zabojnik za embalažo, kar je bila najbrž posledica vandalizma in praznične “razposajenosti”.

Ob 23.24 so na avtocesti Maribor- Ljubljana, odsek Slovenska Bistrica–Tepanje trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanih oseb in z vpojnimi sredstvi posipali razlite motorne tekočine.

Gasilci so eno udeleženo osebo, ki je bila v šoku, našli na nasprotnem voznem pasu. V nesreči so se poškodovale štiri osebe, tri so bile prepeljane v UKC Maribor, ena oseba pa je žal podlegla poškodbam.

Nesreča je povzročila daljši zastoj, po približno treh urah in pol pa so uredili obvoz po regionalni cesti.

(mbo)