Prvomajske poslanice Janše, Pahorja in Zorčiča kot trije pogledi na družbeno realnost

Predsedniki države, vlade in državnega zbora, ki štejejo za tri najpomembnejše državne funkcije, so ob današnjem prazniku dela tradicionalno nagovorili domačo javnost.

Premier Janez Janša– ki na volitvah, od katerih je minil komaj teden dni, ni uspel obdržati oblasti- tako meni, da je država danes v dobri kondiciji. Predsednik republike Borut Pahor je ob prvem maju pozval k tvornemu in iskrenemu socialnemu dialogu, predsednik državnega zbora Igor Zorčič pa spomnil na pravico do dostojnega dela in primernega plačila.

Janša: Država je danes v dobri kondiciji

V poslanici ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela, je odhajajoči premier zapisal, da se človeštvo danes sooča z resnimi izzivi. V času krize oz. velikih sprememb je po njegovih besedah odgovornost vlade najprej do njenih državljanov. V zadnjih dveh letih je bilo veliko narejenega in ponosen je, ker je država danes v dobri kondiciji, še meni Janša.

Kot je zapisal, kresovi, ki po tradiciji na predvečer 1. maja zagorijo širom po državi, ne le preganjajo temo, marveč prinesejo tudi svetlobo upanja – upanja, da se nam ni bati prihodnosti. Prepričan je, da če bomo le znali združiti najboljše, kar kot narod premoremo, bomo napredovali.

Vsem, posebej tistim, ki živijo od lastnega tekočega ali minulega dela in gospodarjenja, je čestital ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela in prazniku sv. Jožefa delavca.

Premier Janez Janša meni, da je odhajajoča vlada dobro delala.
Pahor poziva k tvornemu in iskrenemu socialnemu dialogu

Prihodnjo vlado, delodajalce in sindikate je pozval, naj obnovijo zaupanje v dialog, v socialni dialog in skupaj rešujejo najbolj vitalna vprašanja, ki zadevajo vse državljane.

Spomnil je na svoja prizadevanja za obnovitev socialnega dialoga in dejal, da je oblikovanje nove vlade pravi trenutek, da se z vso resnostjo razume pomen socialnega dialoga ter se mu nameni moč in težo, da bo lahko iskal koristi za vse udeležence.

Ana Čermelj, generalna sekretarka Sindikata obrti in podjetništva Slovenije, ki je prav tako nagovorila zbrane, je posebej izpostavila problematiko poklicnih bolezni in opozorila na neenakost delavcev v javnem in zasebnem sektorju.

Razkorak med politiko in managementom na eni strani
in delavstvom na drugi je vedno večji.
Zorčič v poslanici ob 1. maju spomnil na pravico do dostojnega dela in primernega plačila

Predsednik DZ Igor Zorčič je v poslanici ob 1. maju poudaril, da so vse pomembne vrednote, ki jih imamo za samoumevne, plod stalnih prizadevanj in predmet nenehnega boja.

Kot najpomembnejšo vrednoto je izpostavil pravico do dostojnega dela in primernega plačila, ki je tudi predpogoj za dostojno življenje. Poudaril je, da je življenje na daljavo v času epidemije covida-19 državljane in državljanke spomnilo na pomen svobode dela.

Dodal je, da je naloga politike, da ustvarja ustrezne pogoje za trajnostni in regionalno skladen razvoj slovenskega gospodarstva in državo upravlja v skupno dobro, ki vsakemu državljanu omogoča možnosti za razvoj svojih potencialov.

V poslanici se je dotaknil tudi tehnološkega napredka in globalizacije, ki prav tako pomembno vplivajo na trg dela, je še poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: