Pelješki most bodo za promet namesto junija odprli šele konec julija

Na Hrvaškem bi po prvotnih načrtih most na Pelješac za promet morali odpreti junija, a se bodo prvi avtomobili po njem lahko zapeljali šele proti koncu julija.

Čeprav je podjetje Hrvatske autoceste odprtje mostu za promet napovedalo za začetek turistične sezone, ga bodo zaradi zamud pri gradnji povezovalnih cest na Pelješcu prestavili na kasnejši čas, je včeraj poročala hrvaška televizija HRT.

Ko bo most odprt, bo treba končati še tehnično zahtevno stonsko obvoznico. Dela na njej bodo potekala do oktobra ali novembra letos.

“Po dosedanjih načrtih in dinamiki del bi se promet čez most lahko sprostil nekje v drugi polovici julija, ko bodo zaključena dela na dovoznih cestah,” razkriva Jeroslav Šegedin, vodja projekta Pelješki most – Hrvaške ceste.

A dela na tehnično zahtevni stonski obvoznici ne bodo končana do odprtja mosta. Predori so spojeni, Stonski most je povezan, vendar je na tem odseku še veliko dela. Treba je zgraditi betonsko ploščo, predvidoma bi to lahko trajalo približno štiri mesece, tako da bi lahko nekje jeseni, morda že oktobra, najkasneje novembra, ta dela zaključili,” dodaja Šegedin.

Lokalni potniki, predvsem prebivalci skrajnega juga države, se ponovno bojijo poletne gneče na meji, ki se včasih pojavlja tudi zdaj. A ne vsi- optimistični so prebivalci Brijesta, oaze školjk na južni strani mostu.

Tako so konec lanskega julija slavili hrvaški mediji;
v enakem obdobju letos naj bi promet čez most končno stekel.
Od turizma do potresov- Pelješki most vzbuja (za)upanje

“Pred začetkom gradnje mostu smo gostili turiste, a ker so zdaj dela, turistov seveda ni, njih pa so v nastanitvah zamenjali delavci. Ob sprostitvi prometa bo bolje: vse bo bližje, carine in meje ne bo, spojeni bomo na avtocesto, zagotovo bo bolje,” je povedal Ivo Bautović, predstavnik tamkajšnje lokalne skupnosti.

Vse pomanjkljivosti, ugotovljene pri tehničnem pregledu Pelješkega mostu, so te dni sicer odpravili. A potniki se bodo morali vsaj do sredine poletja zadovoljiti le z lepim razgledom na dokončan, a zaprt most.

Ta je sicer brez vsakršnih poškodb prestal nedavni potres 6. stopnje na območju sosednje Hercegovine; po zagotovilih strokovnjakov lahko most brez težav prenese potres najmanj 7. stopnje po Richterjevi lestvici.

Gradnja mostu na Pelješac se je po 1277 dneh sicer končala konec januarja letos. Ko bodo končane še povezovalne ceste, pa bo Hrvaška prvič v zgodovini samostojne države povezana v enotno celoto, saj skrajni jug države ne bo več ločen od matice, pa poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: