Povolilni juriš za (ali na?) svobodo medijev! DNS, Pravna mreža za varstvo demokracije in Varuh človekovih pravic o medijski svobodi

Leta 1993 je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila 3. maj za dan svobode tiska. Ob današnjem dnevu zato ne čudijo povečane aktivnosti nekaterih akterjev, ki so poklicani- ali pa se čutijo poklicane- spregovoriti v tem imenu. 

Preglejmo nekatere odzive, kot jih prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA)!
Društvo novinarjev: Razmere za novinarstvo v Sloveniji slabe

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je ob današnjem mednarodnem dnevu svobode medijev čestitalo novinarjem, ki so kljub vse bolj sovražnemu okolju, v katerem so v zadnjih letih opravljali svoje delo, ohranili visoke profesionalne standarde, kakovost in neodvisnost. Ob tem so znova opozorili, da so razmere za novinarstvo v Sloveniji slabe.

Svoboda medijev in novinarjev je po mnenju vodstva društva ključna za demokratičen politični proces, kar dokazuje že pogled v soseščino, kjer je bila podreditev medijev eno od glavnih orodij za prevzem in ohranitev na oblasti.

Kot so ob tem spomnili, so na današnji dan pred letom dni zagnali kampanjo zbiranja sredstev za STA, v kateri je javnost jasno izkazala, da zahteva neodvisne javne medije. Danes se bodo z ostalimi novinarskimi organizacijami zbrali pred RTV Slovenija.

Težko najdemo boljši oris stanja v medijih.
(Vir: splet)
Varuh človekovih pravic pričakuje ukrepe za večjo medijsko svobodo

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ob svetovnem dnevu medijev in Unescovem svetovnem dnevu svobode tiska izpostavil pomen svobodnih in neodvisnih medijev za delovanje demokratične in pluralne družbe. Od oblasti pričakuje ustrezne ukrepe, s katerimi bo Slovenija napredovala na lestvici medijske svobode organizacije Novinarji brez meja.

Po mnenju Svetine je vsakokratna oblast dolžna zagotavljati ustrezno ozračje za svobodno delovanje medijev pri njihovem ustvarjanju in razširjanju programskih vsebin, zato pričakuje vzpostavitev ustreznega pravnega okvirja, ki bo omogočal svobodno delovanje medijev in dejansko preglednost njihovega lastništva ter prepoved širjenja sovražnega govora v medijih.

Od nove vlade zato varuh pričakuje, da se bo potrebnih sprememb medijske zakonodaje lotila prednostno.

Vodijo predlagane spremembe na RTV SLO pravzaprav v popolni nadzor levičarskih ekstremistov nad javnim medijem?
Pravna mreža za varstvo demokracije z rešitvami za javno RTVS

Pravna mreža za varstvo demokracije je predstavila izhodišča za spremembe zakona o RTV Slovenija v delu, ki se nanaša na vodstvo ter organe upravljanja in nadzora, po katerih bi imela politika manj vpliva na zavod. V naslednjih dveh tednih želijo izvesti javno razpravo o njih.

Zdajšnji programski svet bi nadomestili s svetom, ki bi imel več pristojnosti. Prevzel bi tudi nadzorno funkcijo, tako da nadzorni svet ne bi bil več potreben.

V svetu bi bila le dva člana, ki bi ju imenovale parlamentarne politične stranke. Eden bi bil iz koalicijskih strank, eden pa iz opozicije.

V svetu bi bilo več predstavnikov zaposlenih kot zdaj, ko zaposlene predstavljajo trije člani. Večje število članov pa bi imela tudi javnost.

RTV Slovenija bi zastopala uprava, ki bi prevzela zdajšnjo funkcijo generalnega direktorja skupaj s strokovnimi direktorji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: