Sinoči: članice EU enotno proti plačevanju plina v rubljih in za spoštovanje sankcij proti Rusiji. Davi: ob Madžarski proti naftnemu embargu zdaj še Slovaška

Francoska ministrica za ekološki prehod Barbara Pompili je po srečanju ministrov EU za energetiko sinoči dejala, da so se glede plačevanja ruskega plina v rubljih na včerajšnjem izrednem zasedanju v Bruslju strinjali, da je treba spoštovati sankcije proti Rusiji in obstoječe pogodbe.

Evropska komisarka za energijo Kadri Simson je ob tem pojasnila, da plačevanje ruskega plina v skladu z ruskimi zahtevami, ki predvidevajo plačevanje prek dveh računov pri ruski banki Gazprombank, pri čemer ruske oblasti pretvorijo evre v rublje, predstavlja kršitev sankcij proti Rusiji.

Napovedala je, da bo komisija na zahtevo ministrov za energetiko pripravila dodatne smernice za države in podjetja, kaj je v okviru sankcij dovoljeno in kaj ne.

Ministri so sicer po besedah Pompilijeve odločno obsodili Gazpromovo ustavitev dobave plina Bolgariji in Poljski, je sinoči še prenesla Slovenska tiskovna agencija (STA).

Dolne Zelenice na Slovaškem: naftovod in plinovod.
(Foto: By Szombat78 - Own work, CC0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=117247061)
Reuters: Slovaška se ne bo pridružila embargu na rusko nafto

In kako ta “odločnost ministrov” izgleda jutro pozneje?

Slovaška si bo v naslednjem nizu sankcij proti Moskvi prizadevala za izvzetje iz kakršnega koli naftnega embarga na rusko nafto, o katerem se je dogovorila Evropska unija, je sporočilo slovaško ministrstvo za gospodarstvo.

“Če bo prišlo do embarga na rusko nafto kot del nadaljnjega paketa sankcij proti Rusiji, bo Slovaška zaprosila za izjemo,” so za Reuters pred nekaj minutami povedali na ministrstvu.

Madžarski premier Viktor Orbán je sicer že prej nakazal, da je razširitev sankcij na naftni in plinski sektor “rdeča črta” za Madžarsko.

Tanka rdeča črta, ki pa je Madžarska ne namerava prečkati.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: