ZDA: Rusija si namerava priključiti vzhodno Ukrajino še ta mesec

Visoki ameriški uradnik pravi, da ZDA verjamejo, da Rusija še ta mesec načrtuje priključitev velikih delov vzhodne Ukrajine in priznavanje južnega mesta Herson kot središče nove, istoimenske neodvisne republike.

Michael Carpenter, ameriški veleposlanik pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), je v ponedeljek dejal, da so domnevna in pričakovana dejanja “naravnost iz kremeljskega priročnika” in jih ZDA ali njihovi partnerji in zavezniki ne bodo priznali.

Carpenter je dejal, da imajo ZDA in drugi informacije, da Rusija načrtuje “lažne referendume” v tako imenovanih “ljudskih republikah” Doneck in Lugansk, na osnovi katerih bi entitete priključili Rusiji. Povedal je tudi, da obstajajo znaki, da bo Rusija pripravila istovrstno glasovanje o neodvisnosti v mestu Herson, še poroča Euronews.

“Verjamemo, da bo Kremelj najbrž poskušal organizirati lažne referendume, da bi njegova kasnejša odločitev dobila podlago oziroma privid demokratične ali volilne legitimnosti.”

Dodal je, da informacije, ki so jih pridobili njihovi obveščevalci, kažejo, da bi do glasovanja lahko prišlo že sredi maja. “Takšne lažne referendume na osnovi izmišljenih glasov seveda ne bomo šteli za legitimne, kakor tudi poskus priključitve dodatnega ukrajinskega ozemlja ne,” je dejal.

Območje, ki naj bi si ga zaenkrat priključila Rusija, ki načrtuje tudi spajanje s Pridnestrjem v Moldaviji.
Obrazec delovanja je znan: sledita uvedba ruske valute in šolstva

Carpenter ni podal dodatnih podrobnejših informacij, ki so privedle do take ocene, čeprav so poročila o tem, da Rusija namerava izvajati še večji nadzor nad območji, ki jih že nadzoruje in zaseda v vzhodni in južni Ukrajini, znana že nekaj časa.

Opozoril je na vrsto dokazov, kot je ta, da je bila večina tamkajšnjih lokalnih županov ugrabljena in odvedena neznano kam, da so bili internet in mobilni telefoni prekinjeni in da bo kmalu uveden ruski šolski program, ki v nekaterih šolah že poteka.

Na svetovnem spletu je bilo sicer minuli konec tedna moč zaslediti tudi poročila, da nove oblasti uvajajo vzporedno plačevanje z rublji in da lokalne oblasti mladoporočencem dokumente že izdajajo v ruskem jeziku, poroča Associated Press (AP), na katerega pisanje se sicer sklicuje Euronews.

(AP)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: