Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, je danes v Evropskem parlamentu predstavila predlog šestega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki vključuje tudi postopno uvedbo embarga na uvoz nafte iz Rusije.

Za surovo nafto predlaga šestmesečno prehodno obdobje, za naftne derivate pa se bo to izteklo konec leta, je dejala predsednica komisije.

Poleg tega komisija po besedah predsednice predlaga izključitev dodatnih treh bank iz mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov Swift, tudi največje ruske banke Sberbank.

Na seznam sankcij predlaga še uvrstitev visokih vojaških uradnikov in drugih posameznikov, ki so zagrešili vojne zločine v Buči in so odgovorni za nečloveško obleganje Mariupolja, poročanje svetovnih medijev prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Fotografija je simbolična.
(Foto: Lou00efc Manegarium on Pexels.com)

Sankcije morajo zdaj potrditi države članice, ki o tem razpravljajo danes. Madžarska in Slovaška sta že večkrat izrazili ostro nasprotovanje, proti pa so tudi Italija, Španija in Grčija.

Madžarska je že napovedala veto, Slovaška pa je sporočila, da bo takoj zaprosila za izvzetje, kot skrajno mero pa prav tako- sicer neuradno- napoveduje veto.

(mbo)