Ob mednarodnem dnevu gasilcev vodstvo obrambnega ministrstva predstavilo napredek na tem področju

Na Ministrstvu za obrambo so ob mednarodnem dnevu gasilcev predstavili dosežke aktualne vlade na področju gasilstva. O tem so spregovorili minister za obrambo mag. Matej Tonin, državni sekretar mag. Janez Žakelj in Darko But, generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje.

Vodstvo ministrstva in uprave je uvodoma čestitalo vsem gasilkam in gasilcem ob njihovem prazniku in se jim zahvalilo za poslanstvo, ki ga opravljajo, poroča obrambno ministrstvo na vladni spletni strani.

Kar se tiče urejanja stanja, je minister Tonin dejal, da izstopata predvsem novelirana zakona o dohodnini in o gasilstvu, ki pomenita pomemben korak naprej pri urejanju statusa prostovoljnih in poklicnih gasilcev.

Novi Zakon o gasilstvu, sprejet marca letos ter usklajen z Gasilsko zvezo Slovenije in Združenjem poklicnih gasilcev Slovenije, namreč daje velik poudarek na operativnosti prostovoljnih gasilcev, uvaja kategoriji gasilec pripravnik in gasilec veteran, z opredelitvijo možnosti skupne gasilske enote na zaokroženih industrijskih kompleksih in interesnim združevanjem poklicnih gasilskih enot pa ureja tudi požarno varnost v podjetjih.

Novela dohodninskega zakona namreč zavezancem, ki nepretrgoma najmanj deset let prostovoljno in nepoklicno opravljajo operativne naloge zaščite, reševanja in pomoči, z začetkom letošnjega leta priznava zmanjšanje letne davčne osnove 1500 evrov na leto. Pogoj je, da jih za opravljanje teh nalog registrira in vodi pristojni upravni organ.

Prav tako je izpostavil, da je Sloveniji prvič uspelo pridobiti evropska sredstva za financiranje razvoja področja zaščite in reševanja. Gre za približno 70 milijonov evrov iz treh finančnih perspektiv, ki bodo namenjeni odzivu na podnebno pogojene naravne nesreče in krepitev odpornosti.

Pred Upravo za zaščito in reševanje Maribor.
Olajšave, a tudi posodobitev tehnike

Za nakup tehnično zahtevnih in dragih vozil, ki jih bodo dobila gasilska društva po vsej Sloveniji, bo namenjenih 20 milijonov evrov evropskih sredstev, ob tem pa še osem milijonov evrov iz državnega proračuna.

Vzpostavljen naj bi bil tudi nacionalni center civilne zaščite, v katerem bodo združene vse službe zaščite in reševanja, po državi pa bodo vzpostavljeni centri za usposabljanje gasilcev za primere poplav, žleda in požarov.

Državni sekretar mag. Janez Žakelj je dejal, da je vlada lani položajni dodatek za poklicne gasilce uredila primerljivo z drugimi uniformiranimi poklici, predstavil pa je tudi napredek v pogajanjih o normativnem delu kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva.

Na obsežnih pogajanjih s predstavniki Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije so se namreč uspeli dogovoriti glede vseh členov pogodbe, razen glede vprašanja dopusta.

Darko But, direktor Uprave za zaščito in reševanje, pa je predstavil dosežke tega organa v sestavi ministrstva. Kot je povedal, je uprava z gašenja v Severni Makedoniji pridobila dragocene izkušnje, pripravljajo nov evropski modul za gašenje požarov v naravnem okolju, lani pa je bila certificirana in vključena v evropski nabor za nujni odziv tudi slovenska enota za prečrpavanje večjih količin vode.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: