Pri zdravljenju hujših oblik astme ključen multidisciplinarni pristop

Včeraj, kot vedno prvi torek v maju, smo na pobudo Globalne iniciative za astmo obeležili svetovni dan boja proti astmi. Letošnje geslo je Zapolnimo vrzeli pri vodenju astme.

Ker je tudi avtor te objave astmatik in dobro pozna vse pasti te kronične bolezni dihal, velja še enkrat opomniti nanjo ter preventivo in kurativo, ki jo nudijo strokovnjaki.

Simptomi so težko dihanje, kašelj, tiščanje v prsih in piskajoče dihanje, ki se lahko pri bolnikih pojavijo tudi večkrat na dan. Pri posamezniku se bolezen lahko razvije že v otroštvu; gre za pogosto tipično alergično obliko astme, ki pozneje izzveni. V odrasli dobi pa se po navadi razvije tipična nealergijska astma, ki pa ima že od začetka hujši potek. Vedno več je tudi ti. psihosomatsko pogojene astme.

Po besedah specialistke pnevmologije Sabine Škrgat je pri zdravljenju bolnikov s hujšo obliko astme ključnega pomena sistemsko zdravljenje, ki vključuje tudi biološka zdravila in temelji na multidisciplinarnem pristopu.

Po svetu še vedno obstajajo številne vrzeli pri oskrbi bolnikov
z astmo. Fotografija je simbolična.
(Foto: cottonbro on Pexels.com)
Preboj v znanosti in pristopu do zdravljenja

“Ravno za najtežje oblike astme se je v zadnjih letih zgodil preboj v znanosti in pristopu do zdravljenja bolnikov z astmo,” je poudarila. Po njenih besedah se pri zdravljenju teh bolnikov ne uporabljajo zgolj inhalacijska protivnetna zdravila. “Z zdravljenjem želimo obvladovati simptome do te mere, da bolniki s to boleznijo živijo čim bolj normalno življenje,” je dejala specialistke pnevmologije in interne medicine.

“Za astmo v Sloveniji trpi okoli 16 odstotkov posameznikov, od tega pet do osem odstotkov za hudo obliko,” je še opozorila Škrgatova.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije pa je ob včerajšnjem svetovnem dnevu opozorila, da po svetu še vedno obstajajo številne vrzeli pri oskrbi bolnikov z astmo, predvsem pri enakopravnosti pri dostopu do diagnoze oz. zdravil, še navaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: