Iz jeklarne Azovstal v Mariupolju na jugu Ukrajine prihajajo poročila o nadaljevanju spopadov in zlasti silovitih napadih ruske vojske. Glede na nekatere navedbe naj bi ruska vojska že vstopila v to zadnjo utrdbo ukrajinskih sil v mestu in poveljnik bataljona Azov je sinoči sporočil, da na območju potekajo težke krvave bitke.

Da so ruske sile so vstopile na območje jeklarne Azovstal v Mariupolu, je že sinoči za Radio Free Europe / Radio Liberty sporočil predsednik kluba predstavnikov ukrajinske vladajoče stranke David Arahami.

“Poskusi zasedbe jeklarne se nadaljujejo drugi dan. Ruske sile so že na območju Azovstala,” je dejal poslanec Arahami in dodal, da je bila v sredo zvečer ukrajinska vlada v stiku z ukrajinskimi veterani v tovarni.

Župan Vadim Boychenko je pred tem v sredo na nacionalni televiziji dejal, da je izgubil stik z ukrajinskimi borci, ki so še v jeklarni, in da je med tistimi, ki čakajo na evakuacijo iz tovarne, več kot 30 otrok.

Od začetka invazije 24. februarja je ruska vojska ciljala na pristaniško mesto Mariupolj na Azovskem morju, da bi odrezala Ukrajino od Črnega morja in povezala ozemlje pod ruskim nadzorom na jugu in vzhodu.

Stanje na ukrajinski fronti se, razen v Mariupolju,
ni bistveno spremenilo.
Ruske sile obstreljujejo področje jeklarne tudi iz zraka

Ukrajinska vojska sporoča, da ruske sile s ciljem zavzetja tovarne območje obstreljujejo tudi iz zraka, pa poročanje svetovnih medijev prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Poleg ukrajinskih vojakov naj bi bilo v jeklarni še okrog 200 civilistov. V okviru prizadevanj, da bi jih umaknili na varno, je Rusija za naslednjih nekaj dni napovedala nekajurno prekinitev ognja dnevno, ki naj bi začela veljati že danes.

Razmere ostajajo napete tudi drugod na vzhodu, kamor je Rusija usmerila ofenzivo po umiku iz drugih delov države. Rusko obstreljevanje naj bi terjalo nove smrtne žrtve.

(mbo)