V veljavi stanovanjska jamstvena shema za mlade; do 18. maja prijave za oskrbovana najemna stanovanja v Ljubljani in Slovenj Gradcu

Danes je začel veljati zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade. Državna jamstva so namenjena mladim družinam in mladim do 38 leta za reševanje prvega stanovanjskega vprašanja, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Državno jamstvo se bo lahko izdalo za posojilo v višini največ 200.000 evrov in z ročnostjo do 30 let. Pri tem bo moral kreditojemalec kredit zavarovati s hipoteko in zagotoviti lastno udeležbo v višini vsaj 20 odstotkov glavnice kredita.

Predlog zakona so pripravili v SDS, pod njega so se podpisali še poslanci NSi, Konkretno, SNS, narodnosti ter nepovezana poslanka Mateja Udovč. V vseh poslanskih skupinah so se ob obravnavi predloga v začetku aprila strinjali, da je treba mladim pri tem priskočiti na pomoč.

Vendar pa je del opozicije menil, da je zakon nedorečen in da je del predvolilne propagande.

Novogradnja v Mariboru.
Do 18. maja prijave za oskrbovana najemna stanovanja v Ljubljani in Slovenj Gradcu

Stanovanjski sklad RS ponuja 25 oskrbovanih najemnih stanovanj v Ljubljani in 27 takšnih stanovanj v Slovenj Gradcu. Prijavo je možno oddati do 18. maja, izbor najemnikov pa bo 9. junija, so sporočili iz sklada.

Stanovanja v Ljubljani so v novem naselju Novo Brdo, v Slovenj Gradcu pa na Celjski ulici 14 v objektu, imenovanem Harpf. Razpisna dokumentacija in ponudba stanovanj je na voljo na spletni strani sklada.

Stanovanja so namenjena prosilcem, starejšim od 65 let. Poleg prosilca v stanovanju lahko kot uporabniki bivajo tudi zakonski oz. zunajzakonski partner najemnika ali druge osebe, starejše od 65 let.

Pomembno je, da zdravstveno stanje prosilca in ostalih uporabnikov omogoča samostojnost bivanja ob organizirani pomoči.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: