Blodnje Zelenskega: “Ukrajina je del svobodnega sveta, Rusija izolirana!” Živih zažganih v Odesi, denimo, ni pojasnil!

(novica s komentarjem) 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v video nagovoru na predvečer dneva zmage dejal, da je Ukrajina že del svobodnega sveta in po njegovem mnenju tudi združene Evrope.

“To je v očitnem nasprotju s tistim, kar bomo videli v Moskvi,” je dodal. “Rusija je pozabila na vse, kar je bilo pomembno za zmagovalce v drugi svetovni vojni,” je še dejal Zelenski.

Židovski predsednik bojda svobodne Ukrajine pri tem niti z besedico ni omenil, kako v koncept svobode sodijo nacistične paravojaške formacije, tipa zloglasni mariupoljski Azov bataljon, ali pa zažig lastnih državljanov ruskega porekla.

Spomnimo: 2. maja je minilo natanko 8 let od krvavega uvoda v tokratno vojno, ko so pripadniki skrajne desnice na grozljiv način v Odesi ubili 52 ljudi; 46 so jih žive sežgali v stavbi tamkajšnje Trgovske zbornice, še 6 pa s kiji dotolkli do smrti, potem ko so rešitev iz ognjenega pekla poiskali na način, da so skakali iz višjih nadstropij goreče stavbe.

Na trg pred stavbo, na kateri se je nahajala velika množica skrajno desno opredeljenih podpornikov takratne (in tudi sedanje) ukrajinske vlade, ki je vsak skok v globino pospremila s huronskimi vzkliki (odobravanja).

In nikar ne pozabimo: čeravno je bila gasilska brigada v neposredni bližini, so reševalci in pripadniki varnostnih sil potrebovali več kot 30 minut, da so prispeli do mesta “nesreče”.

Nazaj v prihodnost: v ruski prestolnici bo danes potekala tradicionalna parada ob dnevu zmage nad nacizmom, na kateri je pričakovati govor ruskega predsednika Vladimirja Putina. Na parado v Moskvo niso povabljeni tuji voditelji, se pa ugiba, da bo Putin dogodek izkoristil za objavo pomembnega sporočila glede nadaljevanja invazije na Ukrajino.

Enote ruske vojske na poti na parado po moskovskih prospektih.
(Foto: zajem zaslona)
Bo Putin sploh kaj sporočil javnosti?!

Tudi zato ti. mednarodna javnost z napetostjo pričakuje Putinov govor, saj so se v preteklih dneh pojavljala ugibanja, da bi lahko razglasil splošno mobilizacijo ali praznovanja izkoristil za kakšno drugo pomembno obvestilo, denimo razglasitev vojne, ki bi se navezala na že omenjeno mobilizacijo.

Kot je znano, Rusija uradno zdaj invazijo imenuje “posebna vojaška operacija v Ukrajini”. Kremelj sicer navedbe o razglasitvi vojne zavrača kot “nesmiselne”.

Putin, ki naj bi se minuli konec podvrgel operaciji v predelu abdomna, se je oglasil že v soboto zvečer, ko je ob dnevu zmage poslal čestitko vodstvoma samooklicanih republik Doneck in Lugansk.

Ukrajino je ob tem primerjal z nacistično Nemčijo in napovedal, da bo Rusija zmagala, kot je v boju z nacizmom zmagala že leta 1945, še prenašajo svetovni mediji, med njimi tudi Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: