Kitajski izvoz na najnižji ravni v zadnjih dveh letih; strategija ničelne tolerance do covida-19 duši življenje v Pekingu

Na milijone ljudi je v kitajskem glavnem mestu moralo danes ostati doma, potem ko so oblasti včeraj v najbolj naseljenem okrožju prestolnice Chaoyang zaradi naraščajočega števila primerov covida-19 odredile delo od doma in zaprtje vseh nenujnih podjetij.

V Pekingu so v zadnjih tednih poročali o več sto okužbah, danes pa naj bi uradno potrdili 49 novih okužb, poročanje svetovnih tiskovnih agencij prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Prebivalci mesta se bojijo, da se bodo kmalu znašli v primežu podobnih drakonskih ukrepov, zaradi kakršnih je večina prebivalcev mesta Šanghaj že več tednov ujeta doma.

Šanghajski uradniki so sporočili, da mesto zmaguje v boju proti covidu-19, a se je zaprtje vseeno okrepilo, saj so oblasti odredile večdnevno policijsko uro za prebivalce določenih sosesk. To pa je povzročilo ogorčenje in redke proteste v državi, ki je še vedno zavezana strategiji ničelne tolerance do covida-19.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Anna Shvets on Pexels.com)
Kitajski izvoz na najnižji ravni v zadnjih dveh letih

Rast kitajskega izvoza se je sicer aprila močno upočasnila, kažejo podatki kitajske carinske uprave.

Marca se je kitajski izvoz na letni ravni povečal za 14,7 odstotka, a se je že aprila rast na letni ravni upočasnila na 3,9 odstotka. Čeprav je presegla napovedi analitikov, gre vseeno za najnižjo rast po juniju 2020.

Na upočasnjeno krepitev so vplivali strogi koronski ukrepi, ki veljajo na Kitajskem, po mnenju strokovnjakov pa tudi vojna v Ukrajini in počasno okrevanje nekaterih držav po dvoletni pandemiji covida-19.

Kitajski uvoz je medtem aprila stagniral, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: