Kranj, Velenje in Ljubljana nameravajo doseči podnebno nevtralnost do 2030

“Konec aprila 2022 nas je razveselila vest, da je Evropska komisija v okviru misije Podnebno nevtralna in pametna mesta izbrala 100 mest, ki jih bo finančno in vsebinsko podpirala, da bodo do leta 2030 postala podnebno nevtralna.

Na seznamu so kar 3 slovenska mesta (Velenje, Kranj in Ljubljana). To je za Slovenijo veliko priznanje, saj so celo v večjih državah kot sta Irska in Avstrija izbrali manj mest,” so danes na vladni spletni strani sporočili z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Na poziv misije za prvih 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest se je odzvalo skupno 362 mest, od tega 6 iz Slovenije. Konec aprila je Evropska komisija oznanila katera mesta so bila izbrana. Poleg 100 mest iz držav članic je izbrala še 12 mest iz držav, ki so pridružena programu Obzorje Evropa.

Izbrana mesta bodo prejela vso podporo preko platforme, ki je bila ustvarjena v okviru projekta NetZeroCities, ki ga vodi EIT Climate-KIC. Mesta bodo tudi upravičena do finančnih sredstev. Omogočeno bo črpanje sredstev za raziskovalno-inovacijske akcije, ter pilotne in demonstracijske projekte.

Ljubljanska avtobusna postaja mestu prav gotovo ni v ponos.
Projekt Emonika že zelo dolgo čaka na realizacijo.
Kakovost je vprašljiva, kako naprej?

Grafikon števila opravljenih potovanj- z, denimo, Ljubljanskim potniškim prometom– kaže, da število slednjih vztrajno pada. Tako je še leta 2010 le-to znašalo skoraj 43 milijonov (42,8 mio), leta 2018 pa skoraj 6 mio manj (natanko 37 mio), k čemur prav gotovo pripomoreta tudi kakovost voznega parka in prometne infrastrukture.

Do leta 2023 bo iz programa Obzorje Evropa temu namenjenih 360 milijonov evrov. Uvrstitev na seznam pomeni tudi večjo prepoznavnost in ugled mest, kar bo predvidoma spodbudilo zanimanje investitorjev in kvalificirane delovne sile.

Hkrati bodo ta mesta postala eksperimentalna in inovacijska središča v pomoč vsem drugim pri doseganju podnebne nevtralnosti do leta 2050.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: