Putin ob dnevu zmage z upravičevanjem napada na Ukrajino poslal sporočilo ruski in svetovni javnosti, opozoril tudi na grožnjo Nata

V senci ruske invazije v Ukrajini je bila danes v Moskvi vojaška parada ob 77. obletnici zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo, ki je pričakovano pritegnila veliko pozornost večine svetovnih medijev.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je v govoru zahvalil vojaškim silam v Ukrajini, ponovno poskušal upravičiti rusko invazijo in dodal, da zveza Nato in Ukrajina ustvarjata nesprejemljive grožnje na ruskih mejah, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Naznanil je, da si je Rusija pred invazijo prizadevala doseči dogovor o mednarodni varnostni rešitvi, vendar jim nihče ni prisluhnil. Pri tem je poudaril, da je Zahod vselej imel drugačne načrte, pripravljal pa naj bi tudi posebno operacijo v regiji Donbas na vzhodu Ukrajine. Zaradi tega je bila invazija nujen in pravilen ukrep, je dodal.

Ruske vojaške sile tik pred pričetkom parade
na enem od moskovskih prospektov.
Putin: Rusija je pozivala Zahod k poštenemu dialogu

Vladimir Putin je prisotne na Rdečem trgu nagovoril nekaj po poldnevu, ko se je sicer pričela tradicionalna parada. V nagovoru vojakom ob dnevu zmage je dejal, da se Zahod pripravlja na napad na “našo državo, vključno s Krimom”.

“Niso nas hoteli poslušati,” je Putin namignil na pretekla dejanja in krivdo za spopad posredno pripisal nekaterim zahodnoevropskim vladam. “V teh dneh se borite za naše ljudi v Donbasu, za varnost naše domovine Rusije. Dan zmage je vsem blizu in drag, ni družine, ki v tisti vojni ni štela žrtev,” je še opomnil na začetku svojega govora.

Dejal je, da je Rusija pozivala Zahod k poštenemu dialogu, a vse zaman. Dodal je, da je lani Zahod odkrito pripravljal napad na Donbas, “invazijo na naše zgodovinske države”, vključno s Krimom, in poudaril, da je Kijev pozval k jedrskemu orožju, s čimer je ustvaril nesprejemljivo grožnjo na ruski meji.

»V Kijevu so napovedali možen nakup jedrskega orožja, zveza Nato pa je začela aktivno prevzemati vojaški nadzor nad sosednjimi območji Rusije. Za nas se je sistematično ustvarjala popolnoma nesprejemljiva grožnja neposredno na naših mejah,” je zatrdil Putin.

“Naša dolžnost je, da ohranimo spomin na tiste, ki so zlomili nacizem; ki so nas zadolžili, naj ostanemo budni in naredimo vse, da se grozote svetovne vojne ne ponovijo. Rusija se je vedno zavzemala za oblikovanje sistema enake in nedeljive varnosti; sistema, ki je ključnega pomena za celotno svetovno skupnost,” je poudaril.

Ruske vojaške sile danes v Moskvi.
Še enkrat proti nacizmu, tokrat v preobleki!

Lani decembra smo predlagali sklenitev sporazuma o varnostnih jamstvih, Rusija je pozvala Zahod k poštenemu dialogu, iskanju razumnih kompromisnih rešitev, spoštovanju interesov drug drugega. Vse zaman! Države Nata nas niso želele slišati,” je še dejal ruski voditelj.

V nadaljevanju nagovora je ZDA in “njihove privržence” obtožil, da so povzročili grožnjo, in dejal, da “nevarnost narašča vsak dan”.

“Države Nata niso prisluhnile našim interesom, saj so že imele načrte za krvavo operacijo v Donbasu; nastala je eksistencialna grožnja. Potrdilo se je, da je konflikt z neonacisti- ZDA in partnerji- neizogiben. Rusija izvaja preventivno preprečevanje agresije,” je še enkrat več zatrdil Putin.

Nikoli se ne bomo odrekli ljubezni do domovine, vere in tradicionalnih vrednot, običajem naših prednikov, spoštovanju vseh ljudstev in kultur. Na Zahodu so se očitno odločili razveljaviti te tisočletne vrednote,” je spomnil Putin in opomnil, da so Združene države svojim veteranom dejansko prepovedale udeležbo na paradi zmage v Moskvi.

“Vendar želimo, da veste,” je v zvezi s tem povedal Putin, “da smo ponosni na vaše podvige, pa tudi na vse tiste, ki so uničili nacizem. Poklanjamo se vsem vojakom zavezniških vojsk: Američanom, Britancem, Francozom, odpornikom, pogumnim vojakom in partizanom Kitajske– vsem, ki so premagali nacizem in militarizem.”

Vojaška parada je bila v fokusu večine svetovnih medijev.
(Foto: zajem zaslona, SkyNews)
Minuta molka za žrtve vojne v Donbasu in vse ostale

“Danes se za obstoj svoje države borimo v Donbasu. Nagovarjam vse tamkajšnje sile: vi ste tisti, ki se borite za našo varnost, da ne bi bilo še več krvi, prelite s strani neonacistov. Danes se priklanjamo vsem umrlim, priklanjamo se mučencem Odese, slavimo žrtev prebivalcev Donbasa in vseh tistih, ki so umrli zaradi dejanj nacistov.”

Po minuti molka, s katero so se torej poklonili vsem žrtvam vojne, se je parada nadaljevala s svečanim mimohodom. Prelet letalskih sil so zaradi neugodnih vremenskih napovedi odpovedali, parado pa so neposredno prenašale vse večje zahodne medijske hiše.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: