V Ljubljani gostuje nemška razstava o sovjetskih vojnih ujetnikih v drugi svetovni vojni; Bled v prihodnjih letih dobiva več novih muzejev in bogati kulturno ponudbo

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bodo danes ob 18. uri odprli gostujočo razstavo nemško-ruskega muzeja Berlin-Karlshorst z naslovom Razsežnosti zločina – sovjetski vojni ujetniki v drugi svetovni vojni.

Med drugo svetovno vojno je namreč nemška vojska zajela 5,7 milijona vojakov rdeče armade, umrlo jih je več kot tri milijone. Z več kot tremi milijoni mrtvih so sovjetski vojni ujetniki ena največjih skupin žrtev nemških množičnih zločinov.

Razstavo, pri kateri so poleg omenjenega muzeja sodelovali še Nemški zgodovinski inštitut iz Moskve, spominsko obeležje nekdanjega koncentracijskega taborišča Flossenbürg, Fundacija za spodnjesaške spomenike in nemška komisija za vojne grobove, so pripravili ob 80. obletnici napada nacistične Nemčije na takratno Sovjetsko zvezo.

Fotografije je simbolična.
Več novih muzejev in bogatejša kulturna ponudba na Bledu

Pod blejskim gradom poteka gradnja muzeja sodobne umetnosti, ki bo svoja vrata predvidoma odprl spomladi 2024. V bližini bo zaživel tudi arheološki muzej, v katerem bo predstavljena najstarejša zgodovina Bleda.

Srednjeveška zgodovina bo še naprej prikazana na Blejskem gradu, svoj muzej pa bo dobila tudi bogata zgodovina turizma na Bledu. Zavod za kulturo Bled se je že lotil ureditve muzeja turizma, ki bo zaživel v bivših prostorih knjižnice.

Pripravljen je tudi projekt prenove Mrakove domačije kot etnološkega muzeja, pri čemer zavod upa na sofinanciranje ministrstva za kulturo.

Kot je izpostavil direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik, Bled močno krepi ponudbo na področju kulture. Pričakuje, da bodo tudi na ta račun turisti na Bledu ostajali dlje časa, saj bodo za ogled vseh razstav in muzejev potrebovali več dni, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: