Dogajanje ob evropskem dnevu ozaveščanja o možganski kapi; NIJZ opozarja: Nezadostna telesna aktivnost škodi zdravju

Ob današnjem svetovnem dnevu gibanja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) še posebej poudarja pomen zadostne telesne aktivnosti za ohranjanje in krepitev zdravja, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Nezadostna telesna aktivnost namreč škodljivo vpliva na zdravje in je eden od vodilnih dejavnikov tveganja za umrljivost zaradi nenalezljivih bolezni.

Za ohranjanje zdravja odraslih je po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) potrebnih vsaj 150 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti na teden ali 75 minut visoko intenzivne telesne dejavnosti na teden oziroma ustrezna kombinacija obeh.

Poleg tega je za odrasle priporočljivo, da vsaj dvakrat tedensko izvajajo vaje za mišično moč in vzdržljivost, še opozarjajo pri NIJZ.

Za ohranjanje zdravja odraslih je po priporočilih potrebnih
vsaj 150 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti na teden.
Možganska kap in Ljubljana: dogodki in preventivne aktivnosti

V Društvu za zdravje srca in ožilja in Združenju bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo ob evropskem dnevu ozaveščanja o možganski kapi na Prešernovem trgu v Ljubljani med 10. in 13. uro pripravljajo prireditev.

Med drugim bodo opravljali preventivno merjenje krvnega tlaka, srčnega utripa, trigliceridov in sladkorja v krvi, pa tudi svetovanje medicinske ekipe posameznikom glede rezultatov njihovih meritev in kulturni program.

Ob 11. uri pa se bo na parkirišču v Tivoliju začel pohod bolnikov po možganski kapi, ki se bodo sprehodili do Prešernovega spomenika. Ob tem v društvu vabijo, da se jim pridružijo vsi, ki to želijo.

V društvu in združenju so na četrtkovi novinarski konferenci vnovič opozorili na pomen preventive in zgodnje zaznavanje možganske kapi, ki jo v Sloveniji vsako leto doživi več kot 4000 posameznikov, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: