Druga faza okupacije Ukrajine, tokrat z Zahoda? Biden podpisal nov program pomoči Ukrajini

(novica s komentarjem)

Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj podpisal zakon, ki oživlja program pomoči evropskim zaveznikom v času druge svetovne vojne.

Zakon oživlja strategijo predsednika ZDA Franklina Roosevelta iz leta 1941, s katero so ZDA v Evropo pošiljale orožje in drugo opremo v zameno za najem vojaških oporišč, kar bi lahko prevedeno pomenili nadaljnji korak k okupaciji Ukrajine, tokrat s strani Zahoda, ki bi ZDA neposredno pripeljal na tako željene ruske meje, na kar sicer vseskozi opozarja ruski predsednik Vladimir Putin.

Biden je pred podpisom zakona ruskega predsednika Vladimirja Putina posredno primerjal z nacističnim voditeljem Nemčije Adolfom Hitlerjem, ko je dejal, da Putinova vojna znova prinaša namerno uničenje Evrope.

Bidnov program naj bi pomagal Ukrajini in evropskim zaveznikom z dodatnimi milijardami dolarjev sredstev za boj proti Rusiji. Demokrati za začetek pripravljajo 40 milijard dolarjev vojaške in humanitarne domnevne pomoči, Biden pa je zaprosil le za 33 milijard.

Karikatura s svetovnega spleta, ki pove vse in še več.
Proti le deset republikancev, a nihče iz senata

Svetovne tiskovne agencije v en glas trobijo Bidnovo trditev, da je bila dosedanja ameriška pomoč ključna za uspehe Ukrajine v boju proti Rusiji. Poudarjajo še, da je pozval kongres k takojšnjemu ukrepanju, češ da si ne morejo privoščiti čakanja.

Obrambni minister ZDA Lloyd Austin in državni sekretar slednjih, Antony Blinken, sta sicer v skupnem pismu kongresu prosila za ukrepanje že pred 19. majem, ko bo zmanjkalo sredstev iz doslej odobrenih skladov. 

Pentagon je iz doslej odobrene pomoči v orožju, vredne 3,5 milijarde dolarjev, porabil vse razen 100 milijonov dolarjev, poznavalci pa pravijo, da večina denarja itak konča na računih ameriških– in z ZDA povezanih- orožarjev.

Predlog zakona, ki ga je Biden podpisal v ponedeljek, je v predstavniškem domu in senatu dobil veliko podporo obeh strank. V predstavniškem domu je bilo proti le deset republikancev, v senatu pa je bil celo potrjen brez glasovanja.

Zapišemo lahko torej, da Volodimir Zelenski– nekdanji igralec in showman, četudi pravnik po izobrazbi- dobro opravlja služnost ameriškega vazala, kot to trdijo vsi svetovni mediji, ki niso prozahodno usmerjeni.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: