Gibanje Svoboda, SD in Levica v končen kadrovski razrez; pred ustanovno sejo novega sklica DZ se je oglasila tudi KPK

Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec tudi danes nadaljujejo s pogajanji za sestavo 15. slovenske vlade, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Z današnjimi srečanjem naj bi prvaki Gibanja Svoboda, SD in Levice končali usklajevanje koalicijske pogodbe, pričakovati je tudi odločitev o končnem številu ministrstev in razdelitvi resorjev. Znani naj bi bili ministrski kandidati.

V pogajanjih naj bi sicer SD pripadli štirje resorji, Levici pa trije. Po več krogih koalicijskih usklajevanj v preteklih dneh prvaki strank, ki bodo najverjetneje sestavljale novo vladno koalicijo, končnega števila ministrstev še niso želeli razkrivati.

Je pa del javnosti že včeraj razburila (sicer nepotrjena) vest, da naj bi ministrske položaje zasedla tudi Alenka Bratušek in Marjan Šarec, ki sta v preteklosti že vodila slovenski vladi, tokrat pa se s strankama, ki nosita njuni imeni, nista niti uvrstila v parlament. Mnogi že opozarjajo, da gre za izigravanje zaupanja volilcev in da slab štart morebitnega novega mandatarja še pred zasedbo položaja.

Po Golobovih napovedih pa bodo krepili področje podnebne politike, medgeneracijske solidarnosti, digitalizacije in regionalnega razvoja. Kot kaže, pa se v novi vladi obeta več resorjev kot doslej.

Na spletni strani KPK so objavili digitaliziran Katalog obveznosti funkcionarjev.
KPK pred ustanovno sejo DZ pozvala k upoštevanju določb o nezdružljivosti funkcij

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pred petkovo ustanovno sejo novega sklica državnega zbora zaradi zaznanih slabih praks pri upoštevanju določb o nezdružljivosti funkcij v preteklosti novoizvoljene poslance pozvala k spoštovanju določb ustreznih zakonov.

Komisija opozarja, da so funkcionarji dolžni v zakonskem roku od izvolitve oziroma po potrditvi mandata prenehati opravljati dejavnost oziroma funkcijo, ki je nezdružljiva z njihovo novo funkcijo, podati odstopno izjavo oziroma zahtevo za razrešitev morebitnega članstva v organih, katerih članstvo po zakonu ni združljiva z njihovo novo funkcijo.

Da bi bilo spremljanje zadolžitev funkcionarjev enostavnejše, so na spletni strani komisije objavili prenovljen, pregleden in prvič digitaliziran Katalog obveznosti funkcionarjev, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: