Nova ruska ofenziva, tokrat politična: po Hersonu zdaj o pripojitvi Rusiji razmišljajo tudi v gruzijski Južni Osetiji

Novi vodja uporniške gruzijske regije Južna Osetija je v sredo dejal, da bi morali počakati na signal iz Moskve, preden izpeljejo referendum o pridružitvi Rusiji.

Moskva je po kratki vojni z Gruzijo leta 2008 priznala neodvisnost Južne Osetije in obalne regije Abhazije in jima zagotovila izdatno finančno pomoč, prebivalcem ponudila rusko državljanstvo in tja napotila svoje čete.

Alan Glagoev, ki je na volitvah ob koncu tedna premagal odhajajočega predsednika Anatolija Bibilova, je za rusko državno tiskovno agencijo TASS dejal, da bi morala Rusija dati zeleno luč za referendum o pridružitvi Južni Osetiji.

“To ni enostranski proces. Razumeti moramo našega strateškega partnerja (Rusijo). Takoj, ko bomo prejeli signal, takoj ko bo jasno, da je napočil čas, bomo ta referendum zagotovo izvedli,” je dejal Glagoev, še prenašajo svetovni mediji.

Južna Osetija in Abhazija.
(vir: splet)
Tudi ukrajinska regija Herson bo zaprosila za priključitev Rusiji

Kot ste bili na teh straneh že seznanjeni, bo južna ukrajinska regija Herson, ki se nahaja pred polotokom Krim, zaprosila za priključitev Rusiji.

Namestnik vodje vojaško-civilne uprave ukrajinske regije Herson Kiril Stremousov je namreč danes napovedal, da bo regija, ki je po trditvah Rusije pod popolnim nadzorom njenih sil, še pred koncem leta oblikovala zakonsko ogrodje za pridružitev Rusiji.

Stremousov je na današnji novinarski konferenci dejal, da bodo ruskega predsednika Vladimirja Putina formalno zaprosili za priključitev Ruski federaciji.

Regija Herson- z istoimenskim glavnim mestom, ki šteje slabih 290 tisoč prebivalcev in je primerljivo z Ljubljano- na jugu meji s polotokom Krim, ki si ga je Rusija priključila že leta 2014, in je že prvi dan vojne v Ukrajini padla v roke ruske vojske.

Gre za strateško izredno pomembno območje, saj se polotok Krim s tega območja napaja z vodo za prebivalstvo in kmetijstvo, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: