Za tri mesece določena najvišja cena 95-oktanskega bencina in dizla; Ukrajina za danes napovedala ustavitev tranzita tretjine ruskega plina v Evropo

Maloprodajna cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi od danes ne sme preseči 1,560 evra za liter, najvišja cena za liter dizla pa je določena pri 1,668 evra.

Najvišjo veleprodajno ceno neosvinčenega 95-oktanskega bencina je vlada na včerajšnji dopisni seji določila pri 1,540 evra. Za liter dizla je cena v veleprodaji regulirana pri 1,648 evra.

Najvišje dovoljene cene bodo veljale do vključno 10. avgusta.

Vlada se je tako odločila zaradi pričakovanih motenj na trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen.

Dodatne motnje se Evropi obetajo na trgu energentov, potem ko je Ukrajina za danes napovedala ustavitev tranzita tretjine ruskega plina v Evropo, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Fotografija je simbolična.
(Foto: Pok Rie on Pexels.com)
Ukrajina za danes napovedala ustavitev tranzita tretjine ruskega plina v Evropo

Bojda bo uradni Kijev v to primoran zaradi ruske vojaške okupacije, gre pa za dobavo plina preko plinovoda v regiji Lugansk.

Po slednjem se sicer dnevno pošlje 32,6 milijona kubičnih metrov oz. tretjino vsega ruskega plina v Evropo, je danes sporočil upravljalec ukrajinskega plinovodnega omrežja GTSOU.

Kot je zapisal v sporočilu, zaradi vojaške agresije nimajo operativnega in tehničnega nadzora na vstopni točki in kompresorski postaji na meji z Rusiji v regiji Lugansk.

Gazprom, ki je nazadnje Evropi dobavljal okoli 100 milijonov kubičnih metrov plina dnevno, je za neodvisno rusko tiskovno agencijo Interfax dejal, da zaenkrat nima nobene potrditve obstoja višje sile.

Po pogodbah je največja dnevna dobava ruskega plina prek Ukrajine v Evropo 109 milijonov kubičnih metrov. Glavnina ruskega plina v Evropo sicer pride po plinovodu Severni tok 1.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: