Finski predsednik in premierka podprla članstvo Finske v Natu. Svet čaka na reakcijo Moskve!

Finski predsednik Sauli Niinistö in premierka Sanna Marin sta danes podprla članstvo Finske v zvezi Nato. V skupni izjavi sta se zavzela, da mora Finska čim prej zaprositi za članstvo v zavezništvu.

“To pomlad je potekala pomembna razprava o morebitnem članstvu Finske v Natu. Da bi se parlament in družba kot celota odločila zanjo, je bi potreben čas. Čas za tesne mednarodne stike z Natom in njegovimi državami članicami ter s Švedsko. Razpravi smo želeli dati prostor, ki ga potrebuje. Zdaj, ko je trenutek odločanja blizu, izražamo enaka stališča, tudi v vednost poslanskih skupin in strank.

Članstvo v Natu bi okrepilo varnost Finske. Kot članica Nata bi Finska okrepila celotno obrambno zavezništvo. Finska mora nemudoma zaprositi za članstvo v Natu. Upamo, da bodo koraki, ki so še potrebni za sprejetje te odločitve, hitro sprejeti v naslednjih dneh,” je zapisano v izjavi, ki sta jo podpisala finski predsednik in premierka.

Finska paranoja: posledica ruskih dejanj ali britanske propagande?
(Foto: Baptiste Valthier, Pexels.com)

Gre za pomembno spremembo politike na Finskem, ki jo je spodbudila ruska invazija na Ukrajino. Finska, ki si z Rusijo deli 1300 kilometrov kopenske meje, je sicer doslej vztrajala, da ne bo del Nata, poroča britanski BBC, prenašajo pa svetovne tiskovne agencije.

Svet zdaj nestrpno pričakuje reakcijo uradne Moskve, ta pa je v vmesnem obdobju že napovedala, da bi na skandinavski polotok po potrebi razmestila jedrsko orožje.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: