Lahko Macron izrine Američane iz Ukrajine in iztrži “win-win” situacijo za obe vpleteni strani?

Hrvaški Jutarnji list danes prenaša zanimivo analizo ameriške tiskovne agencije Associated Press (AP), ki skuša tamkajšnjo rusko vojaško intervencijo osvetliti z različnih aspektov.

Že z naslovom sporočajo, da se po ocenah Nata le-ta razvija v “scenarij iz nočne more“, kar prevedeno pomeni “dolgoročen spopad, ki bo izčrpal obe strani, ne bo pa najbrž prinesel zmagovalca”.

Energetska in prehranska varnost sta najbolj neposredna skrb, toda močna zahodna podpora Ukrajini- v trenutku, ko se svet šele mukoma vleče iz pandemije koronavirusa in se hkrati bori proti učinkom podnebnih sprememb- bi lahko poglobila davek na svetovno gospodarstvo, menijo.

Še posebej, če se Rusija odloči za stopnjevanje in tveganje širšega konflikta. ZDA in njene zaveznice sicer skrbijo za stalni pritok smrtonosnega orožja v Ukrajino; z izgovorom, da bi jo obdržali pri življenju. Čeprav večina analitikov meni, da se Kijev vsaj drži, da shaja, se morajo te infuzije nadaljevati, če želijo podpreti obljubo ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega o zmagi ali nadaljnjem ustavljanju napredovanja Rusije.

Stanje v okolici Harkova, kot ga je 10. maja prikazala ruska stran.
(Vir: Twitter, Russians With Attitude)
“Ukrajinci mislijo, da bodo zmagali!” Je to odskočna deska za Macrona?

Ian Kelly, nekdanji veleposlanik ZDA v Gruziji, je na takšen izid, na pat-pozicijo, opozoril v intervjuju za AP. Meni sicer, da je nehvaležno prognozirati končen razplet, da pa “ne vidi smisla v mirovnih pregovorih, saj da Ukrajinci mislijo, da bodo zmagali.”

Ob tem Kelly pojasnjuje, da ne glede na to, kako zelo je Vladimir Putin napačno presodil ukrajinsko moč in voljo do upora ali enotnost in odločnost zaveznikov v Natu, ruski voditelj ne more sprejeti poraza ali česa manj kot scenarij, ki bi navzven izgledal in deloval kot uspeh.

Kar odpira prostor za delovanje na novo izvoljenega francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Ta zagovarja rešitev, ki lahko reši obraz tako Rusiji kot Ukrajini.

“Jutri bomo morali graditi mir, tega ne smemo nikoli pozabiti. A to bomo morali narediti z Ukrajino in Rusijo za skupno mizo. Konec razprave in pogajanj bosta določili Ukrajina in Rusija, vendar ne bo storjeno v zanikanju ali vzajemnem izključevanju, torej niti v poniževanju,” je dejal v ponedeljek.

Ameriški uradniki niso tako prepričani v Macronov pristop in zagovarjajo stališče, da je konec igre odvisen od Ukrajine. “Naša strategija je zagotoviti, da bo Ukrajina izšla kot zmagovalka,” ne skrivajo Američani, ki jih mnogi prepoznavajo kot scenariste vojne.

“Naš cilj je okrepiti položaj Ukrajine pri tej pogajalski mizi, saj še naprej povzročamo vse večje stroške Ruski federaciji,” je denimo dejal Ned Price, tiskovni predstavnik State Departmenta.

Vendar sta negotovost visokih vložkov glede tega, kaj pomeni “zmagovita” Ukrajina in proxy-vojna na pragu Rusije, razburili uradnike v nekaterih evropskih prestolnicah, zlasti tistih v pribaltskih državah Estoniji, Latviji in Litvi, ki so članice Nata, ob tem pa mejijo na Rusijo, in so še posebej zaskrbljene zaradi možnih prihodnjih namenov uradne Moskve.

Celotno analizo si lahko preberete na sledeči povezavi: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/u-nato-u-priznali-da-se-dogada-scenarij-iz-nocne-more-macron-ima-rjesenje-u-sad-u-nisu-sretni-15196262

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: