Kot je pred dnevi poročal splitski dnevnik "Slobodna Dalmacija", je na letališču Split v obdobju velikonočnih praznikov na rednih domačih in mednarodnih linijah pristalo in vzletelo več kot 260 letal.

Napovedane so bile tudi številne čarterske linije, ki so na počitnice v Split in okolico pripeljale predvsem skupine turistov. 

Gre za skupno 14 različnih letalskih prevoznikov, pri čemer je britanski EasyJet napovedal največje število mednarodnih prog in sicer v Amsterdam, Bristol, Basel, Berlin, Glasgow, London, Manchester, Neapelj, Pariz in Ženevo.

Kot naslednjega večjega prevoznika (glede na število letov) so izpostavili domačega letalskega prevoznika Croatia Airlines, ki bo letel iz Splita v Zagreb, München, Osijek, Frankfurt, Rim, Pariz, Lyon in London.

Po podatkih spletne portala Hrvaškega letalstva (Croatian Aviation), na čigar podatke se sklicujejo pri SD, imata dve nizkocenovni družbi Volotea in Eurowings v naslednjem obdobju po pet napovedanih letov.

Eurowings bo tako letel za Stuttgart, Dusseldorf, Köln, Hamburg in Dortmund, Volotea pa bo pokrila predvsem področje Francije in napoveduje redne operacije za Marseille, Toulouse, Nantes, Lyon in Bordeaux.

Nemška Lufthansa bo Split redno povezovala z Frankfurtom in Münchenom, Vueling z Rimom in Barcelono, Condor pa prav tako z Frankfurtom in Düsseldorfom.

Letališče Brač (Zračna luka Brač) se bo tesneje povezala z Italijo.
Ob rednih tudi številni čarterski poleti, Split bo najbrž ponovno zmagovalec letalske sezone v regiji

Napovedane so tudi mendarodne druge linije, kot so Norwegian za Helsinke, Ryanair za Dublin, Transavia za Pariz (Orly), Austrian Airlines za Dunaj, KLM za Amsterdam in Edelweiss za Zürich.

Posledično število letov iz Splita povečuje tudi hrvaški nacionalni prevoznik: letošnja sezona bo bogatejša za pet novih prog, so predvčerajšnjim zapisali pri SD.

Croatia Airlines tako napoveduje povečanje števila tedenskih rotacijskih letov z letališča Split, potem ko je že sredi aprila napovedala uvodoma omenjenih petih novih sezonskih linij iz Splita- v Stockholm, Dublin, Bukarešto, Amsterdam in Milano.

Linija Split- Kopenhagen- Split bo obratovala trikrat tedensko, v obdobju od junija do konca septembra, doslej je bil na tej liniji na voljo en let. Linija Split- Dusseldorf- Split bo obratovala dvakrat tedensko, od junija do konca septembra; prej je bil na voljo tudi zgolj let na teden.

Linija Split- Dunaj- Split bo obratovala vsak dan, od junija do konca septembra, medtem ko so bili prej na voljo od 2 do 4 leti na teden. Linija Split- Frankfurt- Split bo obratovala 9-krat tedensko; lani poleti je denimo obratovala 7-krat tedensko oziroma dnevno. Linija Split- München- Split bo obratovala 12-krat na teden, lani poleti je obratovala 8-krat na teden.

Novo mednarodno letališče v Splitu bo tudi letos prometno
zelo obremenjeno.
Croatia Airlines ima konkurenco na vseh mednarodnih progah, po novem pa tudi domačih

Croatia Airlines ima konkurenco na vseh omenjenih progah, še pišeta omenjena medija, kar nikakor ni zanemarljivo!

SAS in Norwegian bosta letela v Kopenhagen, Eurowings in Condor v Dusseldorf, Austrian Airlines in Wizz Air na Dunaj, nemška Lufthansa pa v Frankfurt in München. Z vidika letališča več kot obetavno “razmerje sil”, z vidika nacionalnega prevoznika pa morda niti ne najbolj; vsaj na prvo žogo ne. Že zdaj pa se zdi, da bo Split po številu “odpravljenih” potnikov znova zmagovalec v regiji.

Zanimivo, da se konkurenca obeta tudi na področju domačih linij; za Reko, Dubrovnik in Pulj bo letel tudi hrvaški zasebni prevoznik Trade Air, še pisanje Croatian Aviationa prenaša SD.

Dodajmo ob koncu, da se s pridobitvijo novih prog lahko pohvali tudi Splitu sosednje, a manjše, letališče na Braču.

Letalska družba SkyAlps bo tako konec maja uvedla sezonsko linijo med Bračem in Bolzanom, italijanskim mestom v regiji Trentino, ki se povezuje tudi z nekaterimi letališkimi aktivnostmi v Mariboru.

Od sobote, 21. maja, bodo na tej relaciji letela letala z zmogljivostjo 78 potnikov.

Je pa italijanska letalska družba izdala tudi karte za progo med Milanom in Bračem, ki bo obratovala od septembra. Italijanski letalski prevoznik bo tako za potnike z in na Brač ponudil skupno 4680 sedežev.

(mbo)