Za štiri ali pet pogrešanih v požaru najverjetneje ni več upanja, poškodovanih v eksploziji šest. Melamin sicer med zavezanci, za katere veljajo strožje zahteve in nadzor

Za štiri ali pet oseb, ki jih pogrešajo po jutranji eksploziji v kočevski kemični tovarni Melamin, najverjetneje ni več upanja, da bi preživeli, je povedal direktor podjetja Srečko Štefanič.

Reševalne službe zaradi visokih temperatur požarišča namreč še ne morejo dostopati do njih. Poškodovanih v eksploziji je sicer šest, dva od njih huje.

Sprva so namreč poročali o okoli 20 poškodovanih, a kot je v izjavi za medije povedal Štefanič, je bilo v požaru v podjetju poškodovanih šest oseb.

Štiri so oskrbeli v kočevskem zdravstvenem domu, dva s hujšimi opeklinami pa so prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana, enega s helikopterjem.

Kot je na Twitterju sporočila uprava za zaščito in reševanje, v ozračju ni prisotnih nevarnih snovi, le delci saj in dima. Pregled požarne vode, ki se shranjuje na območju podjetja, še poteka, navaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

Trenutna spletna naslovnica hrvaškega Jutranjega lista.
Za Melamin že veljale strožje zahteve in nadzor

Kemična tovarna Melamin zaradi narave proizvodnje spada med obrate večjega ali manjšega tveganja za okolje oziroma med t. i. seveso zavezance.

Zanje velja strožji in redni inšpekcijski nadzor, je za STA med drugim opozoril Tomaž Vilfan iz Gasilske zveze Slovenije. Za tovrstne in tudi ostale obrate je pomembna požarna preventiva, je poudaril.

Vilfan tudi glede na izkušnje s terena verjame, da se kemični obrati zavedajo nevarnosti in da precej vlagajo v požarno preventivo.

V Sloveniji po januarskih podatkih deluje 58 seveso obratov. Da bi zmanjšali možnost nesreč v teh obratih, jim inšpektorji namenjajo posebno pozornost.

Seveso obrati so, tako kot tri evropske direktive, poimenovani po hudi industrijski nesreči v kemičnem obratu, ki se je leta 1976 zgodila v italijanskem mestu Seveso, še navaja STA.

Tragična nesreča je sicer top-tema medijev v regiji, ob koncu zapisa pa preostane, da vsi skupaj izrazimo upanje po najboljšem možnem razvoju dogodkov za poškodovane in pogrešane.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: