S potrditvijo poslanskih mandatov ustanovljen deveti sklic DZ; predsedstvo SD jutri o koalicijski pogodbi in ministrskih kandidatih

(novica s komentarjem)

S potrditvijo mandatov vseh 90 novoizvoljenih poslancev je deveti sklic državnega zbora (DZ) tudi uradno ustanovljen, dosedanjemu pa je mandatna doba prenehala, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Po potrditi mandatov so poslanci še ugotovili, da je novoizvoljeni poslanki, predsednici SD Tanji Fajon prenehal mandat poslanke v Evropskem parlamentu. Funkciji namreč nista združljivi.

Poslanci imajo zdaj čas za vlaganje kandidatur za mesta predsednika in podpredsednikov DZ.

Kandidatka za predsednico bo po napovedih Urška Klakočar Zupančič iz relativne zmagovalke volitev Gibanja Svoboda. Za izvolitev potrebuje najmanj 46 poslanskih glasov, glasovanje pa bo tajno.

Podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič
ob razglasitvi volilnih rezultatov.
(Foto: Nebojša Tejić/STA; https://servis.sta.si/fotoservis/1134329)
Predsedstvo SD jutri o koalicijski pogodbi in ministrskih kandidatih

Predsedstvo stranke SD bo na jutrišnji seji obravnavalo vsebino koalicijske pogodbe, ministrski razrez in ministrske kandidate, je ob robu ustanovne seje DZ dejala predsednica SD Tanja Fajon.

Fajonova pričakuje, da bodo vse to na predsedstvu potrdili in tekom vikenda parafirali koalicijsko pogodbo ter predstavili vse ministrske kandidate iz kvote SD, tudi kandidata oz. kandidatko za resor kohezije in regionalnega razvoja.

Čeprav sta SD in Levica uradno manjši koalicijski partnerici, je Fajonova po dveh tednih usklajevanj koalicijske pogodbe in tesnega časovnega roka optimistična glede prihodnjega sodelovanja koalicije.

Nič čudnega, saj večina političnih analitikov že opozarja, da sta- še posebej glede na odstotek pridobljenih volilnih glasov ( stranka Levica se je denimo komaj prebila čez parlamentarni prag)- ob ministrskem razrezu izpadli pravi zmagovalki volitev.

Kakor koli; cilji SD so po besedah Fajonove, da vrnejo Slovenijo v jedro Evrope, da naredijo močno gospodarstvo, se borijo za socialno varnost ljudi in pa omogočijo skladen regionalni razvoj.

Ni pa Fajonove, kot vse kaže, nihče povprašal, kdaj je Slovenija že bila del te famozne jedrne Evrope?!

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: