Poslanci so na današnji ustanovni seji za novo predsednico DZ izvolili Urško Klakočar Zupančič, ki bo po 14 predhodnikih prva ženska na tem položaju.

Kandidaturo za novo predsednico je vložilo 53 poslancev najverjetnejše prihodnje koalicije, Gibanja Svoboda, SD in Levice.

Na tajnem glasovanju je glasovnice oddalo 87 poslancev, za jih je glasovalo 55, proti pa 25. Sedem glasovnic je bilo neveljavnih, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Novoizvoljena predsednica je v nagovoru DZ po izvolitvi dejala, da je izjemno počaščena, ker so ji poslanci izkazali čast, da postane prva ženska na čelu DZ.

Meni, da pot pred novim sklicem DZ ni ravna in gladka, ampak vijugasta. Po njenih besedah smo preživeli dve zelo težki leti, ki sta ju zaznamovali epidemija in padec pravne države.

Meira Hot ob promocijsko-predvolilnem napadu na Hrvaško
zaradi ribarjenja v severnem Jadranu.
Po predsednici tudi podpredsednica

Po izvolitvi nove predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič je državni zbor dobil še novo podpredsednico. Na to mesto so izvolili poslanko SD Meiro Hot, ki jo je na tajnem glasovanju je podprlo 63 poslancev, deset jih je glasovalo proti.

Predsedniku državnega zbora sicer pri delu pomagajo največ trije podpredsedniki, od katerih mora eden prihajati iz največje opozicijske poslanske skupine, tokrat bo to, kot kaže, poslanska skupina SDS. A so poslanci danes glasovali le o eni kandidatki, ki pripada poslanski skupini SD.

Preostale podpredsednike mora DZ izvoliti najpozneje v 30 dneh po konstituiranju.

(mbo)