Putin: “Imamo dokaze o laboratorijih blizu ruskih meja!” Lukašenko razporedil vojsko na ukrajinsko mejo

Ruski predsednik Vladimir Putin je na vrhu srečanja Organizacije dogovora o kolektivni varnosti (CTSO- Collective Security Treaty Organization ), ki jo vodi Rusija, dejal, da je Moskva prejela dokaze o komponentah biološkega orožja, ki se v bistvu ustvarja “blizu ruskih meja”.

Dodal je, da “se dela na možnih metodah in mehanizmih za destabilizacijo epidemiološke situacije v postsovjetskem prostoru.” Poleg tega je Putin dodal, da ODKV za jesen načrtuje “serijo skupnih vojaških vaj v Kazahstanu, Kirgizistanu in Tadžikistanu“.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da Rusija pozorno spremlja poskuse Finske in Švedske, da bi se pridružili vojaškemu zavezništvu NATO, ki ga vodijo ZDA, in je prepričan, da njun pristop nikakor ne bo okrepil evropske varnostne arhitekture, poroča Reuters.

V začetku dneva je namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov dejal, da Zahod ne bi smel misliti, da bo Moskva preprosto tolerirala širitev Nata, in to opredelil kot napako, ki bo spodbudila vojaške napetosti.

Situacija pri Harkovu, kot jo rišejo Rusi.
(Vir: Twitter)
Belorusija napovedala napotitev sil za posebne operacije na ukrajinsko mejo…

… sporoča britansko obrambno ministrstvo ob objavi najnovejših obveščevalnih podatkov. Ob tem so bile enote za zračno obrambo, topništvo in rakete razporejene tudi na poligone na zahodu države, so sporočili.

“Prisotnost beloruskih sil v bližini meje bo verjetno vplivala na mobilnost in operativnost ukrajinskih čet, ki jih posledično ni moč napotiti za podporo obrambnim operacijam v Donbasu,” so zapisali in dodali, da “do danes beloruske sile niso bile neposredno vpletene v konflikt.”

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ki se prav tako udeležuje vrha CSTO v Moskvi, je člane vojaškega zavezništva, v katerem prevladuje Rusija, pozval k združitvi in ​​obtožil Zahod, da poskuša podaljšati konflikt v Ukrajini, da bi čim bolj oslabil Rusijo, še poroča Reuters.

Lukašenko je na omenjenem vrhu dejal še, da bi se “peklenskim sankcijam” proti njegovi državi in ​​Rusiji lahko izognili, če bi skupina govorila enotno. Lukašenko je v nagovoru ruskega predsednika Vladimirja Putina ter voditeljev Armenije, Kazahstana, Kirgizistana in Tadžikistana dejal: “Brez enotne fronte bo kolektivni Zahod povečal pritisk na postsovjetski prostor.”

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: