V Italiji prvi letošnji vročinski val, zelo toplo tudi pri nas. Je vse povzročil “Hanibal”?!

Italijo je zajel prvi letošnji vročinski val, poročajo številni svetovni mediji, prenaša pa Slovenska tiskovna agencija (STA).

Zaradi območja visokega zračnega tlaka nad severno Afriko, ki so ga meteorologi poimenovali Hanibal, ta teden pričakujejo temperature do 34 stopinj Celzija. Območje visokega zračnega tlaka se zaradi pritiska toplih zračnih mas vse bolj širi v Italijo.

Takšne vremenske razmere so nenavadne za maj, saj se v povprečju najvišje majske temperature v večjih italijanskih mestih gibljejo med 20 in 24 stopinjami Celzija. Meteorologi pričakujejo, da bo tokratni vročinski val dosegel vrhunec konec tedna.

Takšna vročina še posebej obremenjuje prebivalce večjih mest na severu države, kot so Torino, Milano in Bologna, ter regij ob Tirenskem morju, kot sta Toskana in Lacij, še poroča STA.

V Rimu so vročin že vajeni, na severu Italije ob tem času še ne.
(Foto: Josh Hild Pexels.com)
Nadpovprečno toplo, celo vroče, tudi v Sloveniji in na Hrvaškem

Nadpovprečno toplo, občasno vroče po meteoroloških merilih, je tudi v Sloveniji in na Hrvaškem, lahko dodamo poročilom iz Italije. Vremenska obremenitev bo rahlo popustila, obeta se prehodna osvežitev s številnimi nevihtami, ki bo trajala do srede, od četrtka naprej pa se bo temperatura postopno spet dvigovala.

Že danes zvečer se bodo nevihte marsikje umirile. Ponoči in zjutraj bo prehodno nekoliko bolj oblačno, možna bo kakšna kaplja dežja. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 16 °C.

Jutri bo večinoma sončno, popoldne in zvečer bo nastala kakšna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28 °C.

Naslednje dni bo na Jadranu lepo in sončno, mnogi zatrjujejo, da so “zmerne temperature”, ki lahko dosežejo tudi 30 °C idealne za kopanje.

Temperature morja so približno 20 stopinj C, temu primerno se polnijo tudi plaže.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: