Zelenski zamenjal vrhovnega poveljnika ukrajinske TO. Rusi se umikajo iz okolice Harkova, a so prebili ukrajinsko obrambo v Donbasu in obkrožili Severodoneck

Guverner vzhodne ukrajinske pokrajine Harkov Oleg Sinegubov je dejal, da so tamkajšnje ukrajinske sile dosegle mejo z Rusijo. Navedb se sicer še ne da preveriti, poroča RTV Slovenija, ki se sklicuje na BBC.

Ta sicer poroča, da ni znano, koliko ukrajinskih enot naj bi prišlo do ruske meje in kje natančno. Ukrajinsko obrambno ministrstvo je objavilo videoposnetek, ki prikazuje več pripadnikov teritorialne obrambe na neznani lokaciji ob meji.

Ukrajina potiska ruske sile stran od Harkova, drugega največjega ukrajinskega mesta, še prenaša MMC RTV SLO in navaja, da je tudi svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič za tamkajšnje lokalne medije potrdil, da se ruske sile, ki so se umaknile iz okolice Harkova, zdaj premeščajo na območje regije Lugansk.

Ukrajina: karikatura s spleta, ki pove vse in še več.
Avtor neznan.
Volodimir Zelenski tri mesece po začetku vojne zamenjal vrhovnega poveljnika Teritorialne obrambe Ukrajine…

… so sporočili iz urada ukrajinskega predsednika, poroča Sky News.

Brez navedbe razloga je ukrajinsko obrambno ministrstvo potrdilo, da je ukrajinski predsednik za novega poveljnika imenoval generalmajorja Ihorja Tancurja. Ta bo od Jurija Haluškina prevzel mesto poveljnika sil, ki pomagajo ukrajinski vojski braniti državo po ruski invaziji.

Ministrstvo je Tantsyurja opisalo kot izkušenega častnika, ki je bil pred tem načelnik štaba ukrajinskih kopenskih sil. Številčnost pripadnikov tamkajšnje teritorialne obrambe je hitro rasla, saj je bila slednja ustanovljena tik pred invazijo, k temu pa je Zelenski na začetku vojne z Rusijo odredil splošno mobilizacijo.

»Eksplozivna rast strukture, še posebej v razmerah intenzivnih bojev, je velika izkušnja. Hkrati z njo so prišle napake, a tudi veliki dosežki. Uspehi so in na žalost tudi izgube,« so sporočili z ministrstva.

K temu velja dodati, da se po spletu že nekaj časa širijo vesti, ki jih evropski MSM ob informacijski blokadi nikakor ne želijo prenesti; Ukrajinci naj bi imeli velike težave z mobilizacijo in zapolnjevanjem enot TO, še posebej pa naj bi to veljalo za območje Odese in črnomorski obalni predel.

Odločitev je bila sprejeta po tem, ko je ministrstvo danes povedalo, da je bataljon sil teritorialne obrambe napredoval vse do meje z Rusijo, potem ko so pred tem odbili ruske sile, ki so napadle severovzhodno mesto Harkov.

Rusija nasprotno trdi, da se iz območja Harkova umika in se popolnoma preusmerja na območje Donbasa, kjer je tamkajšnje ključno mesto Severodoneck že obkolila s treh strani, pripravlja pa se tudi na zavzetje Kramatorska.

Vse skupaj bi lahko pomenilo hiter konec vojne in nova mirovna pogajanja, odprto pa ostaja vprašanje Odese in ukrajinskega dostopa do Črnega morja. Dobro obveščeni viri na spletnih družbenih omrežjih navajajo, da je Rusija pod krinko civilnega letalstva v Pridnestrje že napotila nekaj manj kot 4000 vojakov, ki so se pridružili že tamkaj nameščenim.

Vsega skupaj bi jih tako lahko bilo na območju med Moldavijo in Ukrajino do osem, morda celo deset tisoč.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: