Nemci so ugotovili, kako zmanjšati odvisnost od ruskega plina: “Upokojence bi lahko poslali v toplejša območja!”

BREZ ZMRZOVANJA POZIMI: predlagajo 500 evrov na upokojenca za subvencioniranje potovanja v Turčijo, Tunizijo ali Španijo.

Nemci resno želijo pokazati, da so pripravljeni prekiniti odvisnost od ruskega plina, zato je možno, da se bodo nemški upokojenci v hladnih zimskih mesecih s pomočjo državnih subvencij preživljali v nekaterih toplejših krajih.

To idejo je predstavila Maria Linnhoff, predsednica nemškega združenja neodvisnih potovalnih agencij, ki je predlagala, naj Nemčija subvencionira 500 evrov na upokojenca za plačilo potovanja pozimi, na primer v Turčijo, Tunizijo ali Španijo, kjer bi preživeli del zime.

Izhodiščna cena enega takšnega potovanja na Mallorco je približno 1300 evrov na osebo. To vključuje 50-dnevno bivanje v hotelu srednjega razreda, vključno s polpenzionom in letom. Če bi se ljudje strinjali, da bodo sami poskrbeli za svojo prehrano, bi bila cena okoli 950 evrov,” je dejala.

Linnhoff ugotavlja, da bi država s to potezo z enim udarcem ubila dve muhi. “Bolje se je proti Putinu boriti s potovanji, kot pa zmrzniti zaradi njega,” je živahno dejala in izzvala burne odzive po vsej državi, predvsem nemških politikov, od katerih so nekateri idejo sprejeli z odprtimi rokami.

Vse, da se zlomi Rusija: nemški upokojenci bi kot turisti zimske dni lahko preživljali na Mediteranu, predlagajo v Nemčiji.
SDP, ki beleži slabe, celo katastrofalne volilne rezultate, odločno proti: “Gre za povsem noro idejo!”

Tisti, ki so proti, so se seveda postavili na zadnje noge, kot bi se temu reklo. Ralph Steger iz SDP je za časnik Bild povedal, da gre za povsem noro idejo, ki ne bo prispevala k reševanju energetske krize, kritiki pa se je pridružila tudi Jana Schimke iz CDU, ki je izračunala, da bi predlog turističnega sektorja državo stal okoli 10 milijard evrov.

“Ni jasno, od kod bi pravzaprav prišli prihranki za državo,” je dejal Schimke in dodal, da ni veliko upokojencev, ki bi zmogli finančno breme plačila potovanja in hkrati kriti stroške vzdrževanje doma.

Predlog turističnega sektorja prihaja po vse večjem javnem zagovarjanju težnje, naj Nemčija zmanjša svojo odvisnost od ruskega plina, ki trenutno predstavlja 55 odstotkov celotnega nemškega uvoza.

Uradni Berlin je dejal, da se želi znebiti odvisnosti, vendar pričakuje, da pred sredino leta 2024 ne bo prišlo do pomembnega napredka.

Čeprav so nemški politiki večinoma proti, pa so Turčija in turški mediji predlog sprejeli z navdušenjem, saj bi bil zelo pomemben za njihov mednarodni turizem. Ta je v nevarnosti, saj zaradi sankcij ne morejo pričakovati znatnejšega navala ruskih turistov.

Nemci v Turčiji se na splošno raje zadržujejo v Antaliji, sicer pa so Turkom predstavljajo drugi največji zunanji trg; lani je bilo v Turčiji 3,1 milijona nemških turistov.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: