Rusija v silovitem naletu: Mariupolj dokončno padel/osvobojen, prodor v predmestje Severodonecka, raketiranje Lvova in Kijeva, rakete padale zgolj 15 kilometrov od poljske meje

Pregled agencijskih novic o stanju na bojiščih v Ukrajini, kot jih objavljajo oziroma prenašajo svetovne medijske hiše!

Ukrajina je potrdila, da je bilo v ruskih raketnih napadih severno od Kijeva veliko žrtev, a so bili hkrati napadi na vzhodu države odbiti. Kot je povedal Vjačeslav Čaus, vodja vojaške uprave v regiji Černihiv, so ruske enote z izstrelki zasule vas Desna.

“Imamo mrtve in veliko ranjenih,” je dodal. Ni še jasno, kaj je bil cilj. Več podrobnosti Chaus ni izdal, se pa Desna nahaja približno 64 kilometrov od meje z Belorusijo.

Vodja vojaške uprave v Lugansku Sergej Hajday je povedal, da so ruske sile zadele dve bolnišnični zgradbi in proizvodni obrat v Severodonecku, zračni napadi pa so bili zabeleženi tudi na območju Popasne. V zadnjem obstreljevanju je bilo po njegovih besedah ​​ubitih skupno 10 civilistov.

Glavna bolnišnica v Severodonecku je bila znova prizadeta, je dejal Hajdaj, medtem ko je rusko letalstvo v zračnih napadih na vasi na zahodu uničilo več hiš. Video s tega območja prikazuje velike kraterje med močno poškodovanimi hišami, poroča Skynews.

Možna smer napredovanja ruskih sil iz severa in juga Ukrajine.
Ukrajinci trdijo, da so ruske izgube velike, medtem so sami dokončno izgubili Mariupolj in dostop do Azovskega morja

Vadim Denisenko, svetovalec na ukrajinskem notranjem ministrstvu, je za ukrajinsko televizijo povedal, da so sovražnikove izgube številne. Govoril je tudi o sinočnjem napadu v bližini Lvova, vendar ni navedel podrobnosti, razen da je šlo za raketne napade.

Tarča je bila zgodaj zjutraj ukrajinska vojaška baza, približno 15 kilometrov od meje s Poljsko, pa je povedal Maxim Kozitsky, vodja regionalne vojaške uprave Lviv.

Kozickij je to sporočil na spletnem družbenem omrežju Telegram in le na kratko dodal, da bodo podrobnosti objavljene tekom današnjega dne.

Ukrajinske gospodarske izgube, kot jih na omrežju Twitter
oriše Ukranian News.
Velik poraz Ukrajine, avtobusi z ranjenimi pripadniki skrajno desnega bataljona Azov že prispeli v rusko mesto

Pet avtobusov z vojaki iz jeklarne Azovstal v Mariupolju je prispelo v mesto Novoazovsk pod ruskim nadzorom pozno v ponedeljek, je za tiskovno agencijo Reuters potrdila neimenovana priča.

Ukrajinska vojska je sporočila, da dela na evakuaciji preostalih vojakov iz njihove zadnje trdnjave v obleganem pristanišču Mariupolj, nadzor nad tem mestom pa prepušča Rusiji.

Evakuacija oziroma predaja je verjetno pomenila konec najdaljše in najbolj krvave bitke v vojni ter pomemben poraz Ukrajine. Mariupolj je po ruskem obleganju, v katerem je bilo domnevno ubitih več deset tisoč ljudi, v ruševinah, trdi Ukrajina.

Na stotine ukrajinskih vojakov in civilistov se je tedne skrivalo pod mestno jeklarno Azovstal. V ponedeljek je tovarno zapustilo več kot 260 skrajnežev, med njimi nekaj hudo ranjenih.

Garnizon Mariupol je izpolnil svojo bojno nalogo,” so v izjavi zapisali ukrajinske oborožene sile, ki so napovedale evakuacijo. Evakuacija oziroma predaja preostalih pripadnikov zloglasnega bataljona se medtem nadaljuje, vsega skupaj naj bi bilo v podzemnih rovih še 600 oboroženih posameznikov.

Analitiki zdaj pričakujejo bodisi pogajanja, ki v precej boljši izhodiščni položaj postavljajo Rusijo, bodisi dodatno koncentracijo sil in napad v smeri Odese, lahko pa tudi na sever proti Donecku,

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: