Uradno se najvišja zgradba na Hrvaškem zdaj nahaja v Splitu: njeno zunanjo podobo menda krasi rogaško steklo

Dalmatia Tower je dosegel 135 metrov, na vrhu nebotičnika je zaplapolala hrvaška zastava, kmalu se bosta v njej odprla prestižen hotel in poslovni center.

Bilo je toplo, skorajda vroče popoldne, ko so 12. maja v Splitu postavili še zadnji element arhitekturne zasnove stolpa Split Dalmatia Tower, na katerem je ob koncu del simbolično zaplapolala hrvaška trobojnica.

Danes, nekaj dni kasneje, je Dalmatia Tower uradno najvišja zgradba na Hrvaškem, kar pomeni, da je dosegel polno in načrtovano višino 135 metrov.

Investitorji so hkrati javnosti sosednje države sporočili, da so z vgradnjo zadnjega elementa arhitekturne zasnove izpolnjeni pogoji za začetek demontaže največjega gradbenega žerjava v regiji. Gre za 150 metrov visok žerjav, demontaža pa bo trajala sedem dni in naj bi se zaključila v petek.

Morda je ravno praznoverje- ki se hkrati kaže tudi kot priročen PR- krivo, da se je gradnja stavbe simbolno zaključila minuli četrtek, saj je četrtku- kot vsem takim navsezadnje- sledil petek, a petek trinajsti.

Dalmatia Tower najbolj "zasije" v svoji lepoti šele,
ko je svetlobe manj- ob sončnem zahodu.
Šalo na stran, na “Tower” s(m)o lahko ponosni tudi v Sloveniji

Kot so hrvaški mediji že napovedovali, bo v Dalmatia Toweru prvi hrvaški AC Hotel Split by Marriott.

Imel bo 214 namestitvenih enot; 210 sob in štiri prestižne apartmaje. Zahvaljujoč posebni obliki stolpa bodo vse sobe imele pogled na morje.

A to seveda ni vse- poleg petih modularnih konferenčnih dvoran s skupno kapaciteto 300 ljudi bo gostom na voljo tudi spa & wellness center z notranjim bazenom in telovadnico ter à la carte restavracija, bar in lounge. Hotel bo svoja vrata predvidoma odprl še to poletje.

Ker družina avtorja tega članka izhaja iz Splita, v katerem torej preživi(m) vsaj tretjino leta, naj mi bo dovoljeno omeniti, da sem imel v okolici novogradnje priliko srečati tudi dostavljalce stekla, katerih tovorna vozila so imela vselej, ko je naneslo, slovenske oznake.

Ti so mi zaupali, da steklena obleka prihaja iz Rogaške Slatine, iz tamkajšnje znamenite Steklarne Rogaška, ki se ponaša s 350 letno tradicijo. Novice posebej nisem preverjal, a če lastniki in izvajalci nekaj dajejo na kvaliteto in prestiž, dvomov seveda ne bi smelo biti, to že lahko pripišem.

Ob hotelskem delu je tukaj še poslovni: center HTC bo dom območnih pisarn mednarodno priznanih IT podjetij, med njimi bodo tudi projektne pisarne “Rimac Technology”– proizvajalca prestižnih električnih avtomobilov Mate Rimca.

Kot so navedli hrvaški mediji, je podjetje v stolpu najelo eno celo in še dodatno polovico nadstropja, kar naj bi zadostovalo za njihove poslovne potrebe do konca leta 2023. Pisarna v Splitu bo večinoma zadolžena za razvoj programskih rešitev (softvera).

Dalmatia Tower naj bi bil odet v rogaško steklo.
Prva razvojna pisarna v Splitu je bila odprta leta 2018, danes pa ima 41 zaposlenih. Selitev v večji prostor pomeni tudi nova delovna mesta.

“Letos in prihodnje leto načrtujemo zaposlitev približno 60 ljudi. Danes smo v Splitu prisotni z 41 zaposlenimi, v načrtu pa je, da do konca prihodnjega leta prerastemo v ekipo, ki bi štela 100 inženirjev. Le tako lahko nadaljujemo z razvojem programskih rešitev za serijsko proizvodnjo avtomobila Nevere in drugih komponent za avtomobilsko industrijo,” so za splitski dnevnik Slobodna Dalmacija pojasnili iz podjetja.

Za konec: Dalmatia Tower je del projekta Westgate Split, ki ga sestavljata dva stolpa, ki sta že postala prepoznaven element vizure Splita. Je pa res, da brez kritik ni šlo: čeravno so na njegovo podobo meščani navdušeni zaradi prostorske preobrazbe mesta, ko se mu približuje s severne, kopenske strani, so povsem drugačnega mnenja, ko gre za pogled na mesto in znamenito splitsko Rivo z južne, morske strani.

Kritike na pojavnost nove zgradbe letijo predvsem zaradi vizure Splita z južne, morske strani, ki je pravzaprav najbolj prepoznavna
podoba mesta v svetu.

Projekt Westgate Split je zasnoval Otto Barić, sin nekdanjega istoimenskega znamenitega nogometnega trenerja in selektorja Hrvaške in Avstrije, investitor pa je bil leta 2018 nagrajen z nagrado International Property Award- nagrado za najboljšo stolpnico v Evropi.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: