Bruselj predlaga dodatno pomoč Ukrajini v višini do devet milijard evrov. Število najdenih mrtvih civilistov v okolici Kijeva, žal, narašča.

Evropska komisija v luči prizadevanj za pomoč in obnovo Ukrajini pri soočanju s posledicami ruske invazije predlaga novo izredno makrofinančno pomoč v višini do devet milijard evrov, je danes sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen.

EU ima po njenem prepričanju odgovornost in strateški interes pri vodenju obnove Ukrajine, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

To pomeni, da bodo naložbe spremljale reforme, ki bodo podprle Ukrajino na njeni evropski poti, je poudarila in pri tem pozvala mednarodne partnerje in institucije, naj se pridružijo platformi za obnovo Ukrajine po vojni.

Omenjena pomoč bi se po zaslugi jamstva proračuna EU izplačala v tranšah z dolgimi zapadlostmi in ugodnimi obrestnimi merami. Da bi to omogočili, bi se morale države članice dogovoriti o zagotovitvi dodatnih jamstev, so pojasnili pri komisiji.

Žalostne podobe se v Ukrajini vrstijo dan za dnem.
(Vir: splet, Twitter)
V okolici Kijeva po umiku ruske vojske našli nova trupla civilnih žrtev

Od začetka ruske invazije je bilo v regiji Kijev najdenih približno 1288 trupel, je dejal tamkajšnji šef policije.

“Trenutno smo pri številki 1288 ubitih ljudi, toliko trupel smo našteli. Poudarjam, da gre za civiliste,” je medijem povedal Andriy Niebitov, načelnik policije v regiji Kijev, ki ga citira tiskovna agencija Interfax-Ukrajina.

“Večina jih je bila ustreljena z avtomatskim orožjem,” nadaljuje Niebitov in pravi, da policija v regiji še naprej išče nova oziroma sveža grobišča, v katerih bi lahko bili likvidirani civilisti.

Še konec aprila se je žalostna številka ustavila pri nekaj več kot 1000 trupel, še poročajo svetovni mediji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: