Golob odgovarja na kritike koalicijske pogodbe: Nočemo biti država hlapcev in ne bomo. GZS v koalicijski pogodbi pogreša poudarek na gospodarstvu

Najverjetnejši novi mandatar Robert Golob se je na očitke, da koalicijska pogodba stiska gospodarstvo v kot, odzval z besedami, da nočemo biti država hlapcev in ne bomo.

Dodal je, da koalicijska pogodba predvideva vključevanje zaposlenih v delovanje podjetij in da bomo le tako dosegli točko dodane vrednosti, o kateri so govorili pred volitvami. Veseli ga, da ima(jo) pri tem popolno in soglasno podporo sindikatov ter predstavnikov delavcev.

Kritike so letele tudi na del koalicijske pogodbe, ki obravnava zdravstvo, med njimi tudi ukinitev popoldanskega dela zdravnikov. Golob odgovarja, da ljudje pozdravljajo ukrepe, ki bodo pripomogli k temu, da se bo javno zdravstvo začelo zavedati in opravljati svojo javno funkcijo.

Kritike pa po Golobovem mnenju prihajajo s strani izrazite manjšine med zdravstvenimi delavci, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Tanja Fajon, zagon in produkt.
(Vir: splet)
GZS sinoči sporočil, da v koalicijski pogodbi pogreša poudarek na gospodarstvu

Neuradni predlog koalicijske pogodbe je po oceni vodstva Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) strukturiran in kompleksen, vendar v njem pogrešajo večji poudarek na gospodarstvu.

Vodstvo zbornice je sinoči sporočilo, da pričakuje, da se bo čim prej začel socialni dialog v okviru Ekonomsko socialnega sveta, na katerem se bo razpravljalo o ključnih strateških vsebinah.

Vodstvo zbornice med drugim pogreša rešitev, kako nadomestiti 30-odstotni izpad proizvodnje elektrike, ki bo sledil izstopu iz premoga. Prav tako je v pogodbi premalo poudarka na obnovljivih virih energije, medtem ko je osredotočenost na sončno energijo prevelika.

Pričakujejo, da bo nova vlada nadaljevala z davčno reformo v smeri razbremenjevanja stroškov dela in ohranila novelo zakona o dohodnini.

Pogrešajo tudi potrebne prilagoditve delovne zakonodaje v smeri večje fleksibilnosti dela, je sinoči še poročala STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: