Slovenski nepremičninski trg lani z rekordnimi rezultati; v civilni iniciativi kritični glede vključevanja javnosti v pripravo prostorskega načrta v Kopru

Slovenski nepremičninski trg sta leta 2021 zaznamovala rekordna rast cen stanovanjskih nepremičnin in rekordno število transakcij z zemljišči za gradnjo stanovanjskih stavb, pa tudi oživitev trga poslovnih nepremičnin.

Po ocenah geodetske uprave je bilo sklenjenih več kot 37.000 poslov v skupni vrednosti 2,9 milijarde evrov, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Število kupoprodaj stanovanj in vseh vrst stanovanjskih hiš se je povečalo za okoli 20 odstotkov in je bilo že večje kot leta 2019. Dobesedno pa je eksplodiral trg zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb, od tistega v letu 2020 je bilo število prodaj večje za 45 odstotkov.

Cene stanovanj v večstanovanjskih stavbah so se zvišale za 15 odstotkov, cene stanovanjskih hiš pa za 13 odstotkov. Zemljišča za gradnjo stanovanjskih stavb so bila za 12 odstotkov dražja kot leta 2020.

Koper, vrh Istre, s svojo atraktivnostjo in položajem mami mnoge.
(Vir: By TICKoper - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44409738)
Koprski prostorski načrt razburja

V civilni iniciativi OPN Koper po meri ljudi so danes na novinarski konferenci opozorili, da občani niso bili dovolj vključeni v nastajanje osnutka občinskega prostorskega načrta.

Kot je povedala Saša Petejan iz iniciative, tako marsikdo ni vedel natančno, kaj ta dokument je, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Po njenih besedah občina ni zagotovila zgodnjega vključevanja javnosti in ni celostno komunicirala o prostorskem načrtu.

Občani se po njenem mnenju v dokumentu ne najdejo, saj pogrešajo jasno vizijo in strateške cilje. Dokument po oceni Petejanove tudi zbuja občutek, da ne sledi zadovoljevanju javnega interesa občanov, ampak parcialnim interesom kapitala.

Kot je še napovedala Petejanova, bodo podrobno spremljali tudi nadaljevanje postopka sprejemanja prostorskega načrta.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: