V SDS in NSi za prostovoljno plačevanje prispevka RTV, v koaliciji proti. Združenje novinarjev zaskrbljeno zaradi težnje prihodnje koalicije po čim prejšnji spremembi zakona o RTV

Poslanci so imeli na izredni seji na mizi predlog sprememb zakona o RTV Slovenija v prvi obravnavi, ki ga je vložila SDS. Prispevek RTV v skladu z njim ne bi bil več obvezen.

V koaliciji menijo, da bi predlog uničil zavod, in so ga nameravali zavrniti. A ker je SDS vložila predlog za posvetovalni referendum o spremembah, se bo odločanje zavleklo.

V SDS dnevno opažajo kršitve zakona o RTV Slovenija, po katerem bi moral javni servis RTV Slovenija zagotavljati verodostojne in nepristranske informativne oddaje, je v predstavitvi predloga sprememb dejala Alenka Jeraj.

V poslanskih skupinah Gibanja Svoboda, SD in Levice pa so bili kritični. Gre za politiko požgane zemlje, ko se tisto, česar se ne da obdržati, raje uniči, kot prepusti nasprotniku, je pojasnila Mojca Pašek Šetinc iz Gibanja Svoboda, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Bitka za javno RTV, ki jo spremljamo že nekaj let, se nadaljuje.
Združenje novinarjev sinoči izrazilo zaskrbljenost zaradi težnje prihodnje koalicije po čim prejšnji spremembi zakona o RTV

Da želi prihodnja koalicija predlog novele zakona o RTV Slovenija, ki jo je v postopek vložila SDS, obravnavati jutri (danes, op.avt.) na izredni seji DZ, čeprav to ni po pravilih, pa je že sinoči opozorilo Združenje novinarjev in publicistov (ZNP).

Zaradi težnje prihodnje koalicije, da bi čim prej sama spremenila ta zakon, so v ZNP zaskrbljeni, so sporočili.

Kot so zapisali, poslovnik DZ določa, da se na izredni seji obravnavajo zadeve, s katerimi ni mogoče odlagati, kar pa za omenjeni predlog ne velja. Po njihovi oceni je pravi razlog to, da želi prihodnja koalicija spraviti predlog SDS z dnevnega reda, da bi ustvarila prostor za obravnavo svojih sprememb.

Namen predlaganih sprememb Gibanja Svoboda, SD in Levice je odstraniti vodstvo zavoda, programski in nadzorni svet ter nastaviti sebi lojalen kader, menijo. Prepričani so, da gre za poskus, da se vzpostavi trajni politični nadzor nad zavodom, je sinoči prenesla STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: